ΑΡΘΡΑ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΑΚΡΟΡΡΙΖΕΚΤΟΜΗ

Ενδοδοντική χειρουργική επέμβαση

Για να κατανοήσετε την ακρορριζεκτομή, βοηθάει να μάθετε πρώτα κάποια πράγματα για τη μη χειρουργική ενδοδοντική θεραπεία, την απονεύρωση. Η απονεύρωση απαιτείται όταν ο μαλακός εσωτερικός ιστός, ή «πολφός», του δοντιού μολύνεται ή παθαίνει λοίμωξη. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω προχωρημένης τερηδόνας, επανειλημμένων οδοντικών θεραπειών στο δόντι ή τραύματος στο δόντι. Μέσω της ενδοδοντικής θεραπείας αφαιρείται ο κατεστραμμένος οδοντικός πολφός. Στη συνέχεια καθαρίζονται οι ριζικοί σωλήνες η κανάλια, και κατόπιν σφραγίζονται με ειδικά υλικά ώστε να προστατευθεί το δόντι απο μία επαναμόλυνση.

Ωστόσο, σε κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις και σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 1-2% το δόντι δε μπορεί να σωθεί μόνο με την ενδοδοντική θεραπεία. Εάν συμβεί αυτό, ο οδοντίατρος ή ο ενδοδοντολόγος σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να κάνετε ενδοδοντική χειρουργική επέμβαση η αλλοιώς ακροριζεκτομή.

Τι είναι η ακρορριζεκτομή;

Σε αυτή τη διαδικασία, ο ενδοδοντολόγος ανασηκώνει τα ούλα αποκαλύπτοντας το δόντι το οποίο φλεγμαίνει. Απομακρύνει το μολυσμένο ιστό και αφαιρεί ένα πολύ μικρό κομμάτι απο την άκρη της ρίζας.
Τοποθετείτε κατόπιν μια ποσότητα ειδικού υλικού στην άκρη της ρίζας προκειμένου αυτή να σφραγιστεί. Αυτό το υλικό όχι μόνο σφραγίζει το άκρο της ρίζας ερμητικά για να μην έχουμε επαναμόλυνση του ριζικού σωλήνα, αλλά έχει και την ικανότητα να δίνει ερεθίσματα στα κύτταρα του οργανισμού, ώστε να δημιουργείται ξανά το οστό το οποίο έχει καταστραφεί.

Αυτό το υλικό είναι απόλυτα βιοσυμβατό και έχουν γίνει εκτεταμένες έρευνες όσον αφορά την απόλυτη ενσωμάτωσή του με το δόντι, τα ούλα και το οστό. Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση αλλεργίας ή μη αποδοχής του υλικού απο τον οργανισμό. Χρησιμοποιείται στην Οδοντιατρική πάνω απο 20 χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα και είναι το υλικό επιλογής για τις ακρορριζεκτομές. Το όνομά του είναι MTA (Mineral Trioxide Aggregate) και είναι απολύτως αδρανές.

Μετά την τοποθέτηση αυτού του υλικού τοποθετούνται λίγα ράμματα στα ούλα, τα οποία και θα βοηθήσουν στην επούλωση των ιστών. Στη διάρκεια λίγων μηνών, το οστό που βρίσκεται γύρω από την άκρη της ρίζας επουλώνεται.


Υπάρχουν άλλοι τύποι ενδοδοντικής χειρουργικής επέμβασης;

Άλλες διαδικασίες που μπορούν να κάνουν οι ενδοδοντολόγοι περιλαμβάνουν το διαχωρισμό ενός δοντιού στη μέση (αφαιρούμε την ρίζα η οποία έχει υποστεί βλάβη  και η οποία δεν μπορεί να θεραπευθεί)  ή ακόμα και την αφαίρεση μίας ή περισσοτέρων ριζών σε δόντια που έχουν πολλές ρίζες. Θα είναι χαρά για τον ενδοδοντολόγο σας να συζητήσει μαζί σας για τον τύπο της επέμβασης που χρειάζονται τα δόντια σας.
Σε πολύ περίπλοκες περιπτώσεις, ενδέχεται να διεξαχθεί μία διαδικασία που ονομάζεται σκόπιμη επανεμφύτευση. Σε αυτή τη διαδικασία το δόντι εξάγεται, θεραπεύεται με κάποια διαδικασία ενώ βρίσκεται εκτός του στόματος και επανατοποθετείται στη θέση του.
Αυτές όλες οι διαδικασίες αποσκοπούν στο να σώσουν τα δόντια  σας.

Ποιος κάνει την ενδοδοντική χειρουργική επέμβαση ακρορριζεκτομή;

Όλοι οι οδοντίατροι εκπαιδεύτηκαν σε θέματα ενδοδοντολογίας στην οδοντιατρική σχολή. Ωστόσο, λόγω του ότι η ακρορριζεκτομή μπορεί να είναι πιο απαιτητική από την απλή μη χειρουργική θεραπεία, πολλοί οδοντίατροι παραπέμπουν τους ασθενείς που χρειάζονται ακρορριζεκτομή σε ενδοδοντολόγους. 


Τι είναι ο Ενδοδοντολόγος;

Οι ενδοδοντολόγοι είναι οδοντίατροι με τρία επιπλέον χρόνια εξειδίκευσης στις τεχνικές και τις διαδικασίες της ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωσης). Εκτός από τη θεραπεία των συνηθισμένων περιπτώσεων, είναι ειδικοί στο να διεξάγουν περίπλοκες διαδικασίες χειρουργικών επεμβάσεων. Συχνά έρχονται αντιμέτωποι και θεραπεύουν δύσκολες περιπτώσεις, όπως δόντια με ασυνήθιστη ή περίπλοκη δομή ριζών ή μικρά και στενά ριζικά κανάλια.

Η εξειδίκευση και η εμπειρία τους είναι πολύτιμες όταν η ενδοδοντική χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη ή όταν υπάρχουν πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας. Λόγω της γνώσης και της εμπειρίας που διαθέτουν μπορούν να είναι αποτελεσματικοί στην προσφορά τους σε ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα, αδυναμία πλήρους διάνοιξης του στόματος, άτομα μεγάλης ηλικίας που τα δόντια τους παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες, άτομα με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό ή άτομα που για λόγους υγείας δεν μπορούν να καθίσουν πολύ ώρα στην οδοντιατρική καρέκλα.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η ταχύτητα και η ακρίβεια στην θεραπεία είναι σημαντική γιατί η θεραπεία γίνεται σε ένα ραντεβού, πολύ γρήγορα, και οι πιθανότητες επιτυχίας είναι εξαιρετικά υψηλές. Αυτό αποκτά ιδιαίτερα μεγάλη σημασία σε περιπτώσεις που η παραμικρή φλεγμονή στο στόμα μπορεί να είναι επιβαρυντική για την υγεία του ασθενούς. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις προσθετικών βαλβίδων στην καρδιά, νεφροπαθειών, ορθοπεδικών προσθετικών και άλλων προβλημάτων υγείας που δεν θέλουμε ύπαρξη φλεγμονής.


Γιατί χρειάζομαι χειρουργική επέμβαση ακροριζεκτομή;

Η χειρουργική επέμβαση ακροριζεκτομή  μπορεί να συμβάλει στο να σωθεί το δόντι σας σε διάφορες περιπτώσεις.

  • Εάν τα συμπτώματα που έχετε επιμένουν αλλά δεν εμφανίζονται προβλήματα στην ακτινογραφία, το δόντι ενδέχεται να έχει ένα πολύ μικρό κάταγμα ή κάποιο κανάλι το οποίο δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί κατά τη μη χειρουργική διαδικασία. Σε μία τέτοια περίπτωση, η επέμβαση θα επιτρέψει στον ενδοδοντολόγο σας να εξετάσει τη ρίζα του δοντιού σας, να βρει το πρόβλημα και να σας θεραπεύσει.
  • Μερικές φορές, οι εναποθέσεις ασβεστίου καθιστούν το ριζικό κανάλι πολύ στενό για τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό τους κατά τη μη χειρουργική διαδικασία απονεύρωσης ώστε να φτάσουμε ως το τέλος της ρίζας και να καθαρισθεί και εμφραχθεί σωστά. Εάν το δόντι σας έχει αυτό που ονομάζεται ενασβεστίωση, ο ενδοδοντολόγος σας μπορεί να κάνει μία χειρουργική επέμβαση για να καθαρίσει και να σφραγίσει το υπόλοιπο ριζικό κανάλι.
  • Συνήθως, ένα δόντι που έχει υποβληθεί σε απονεύρωση, θα κρατήσει για όλη την υπόλοιπη ζωή σας και δε θα χρειαστεί ποτέ ξανά ενδοδοντική θεραπεία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η βλάβη στο δόντι μπορεί να μην επουλωθεί. Το δόντι μπορεί να αρχίσει να πονάει ξανά, μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά από μία επιτυχημένη θεραπεία. Εάν αυτό ισχύει για εσάς, η εγχείρηση μπορεί να σας βοηθήσει να σωθεί το δόντι σας.

Παρόλο που υπάρχουν πολλές χειρουργικές διαδικασίες που αποσκοπούν στο να σώσουν τα δόντια σας, η πιο συνηθισμένη ονομάζεται ακρορριζεκτομή ή εκτομή της άκρης της ρίζας. Όταν η φλεγμονή ή η λοίμωξη επιμένουν στο οστό γύρω από την άκρη του δοντιού σας μετά από μία απονεύρωση, ο ενδοδοντολόγος σας ενδέχεται να πρέπει να προχωρήσει σε ακρορριζεκτομή.

Θα πονέσει αυτή η διαδικασία της ακροριζεκτομής;

Η χρήση τοπικού αναισθητικού καθιστά την όλη διαδικασία εντελώς ανώδυνη για τον ασθενή. Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό κάτω του 5% ενδέχεται να νιώσετε τις επόμενες μέρες ένα πάρα πολύ μικρό πρήξιμο ενώ επουλώνεται η τομή, κάτι που είναι φυσιολογικό για κάθε χειρουργική διαδικασία. Το ευχάριστο είναι η απουσία πόνου κατά την διάρκεια και της επέμβασης αλλά και μετά κατά την επούλωση της τομής.

Ο ενδοδοντολόγος σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε μετά την εγχείρηση. Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία μετά τη διαδικασία, επικοινωνήστε με τον ενδοδοντολόγο σας.


Μπορώ να γυρίσω σπίτι οδηγώντας; 

Συνήθως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, εκτός και αν ο ασθενής έχει και άλλα προβλήματα υγείας. Αυτό το συζητείτε με τον γιατρό σας.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στις συνηθισμένες μου δραστηριότητες;

Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στη εργασία τους αλλά και τις καθημερινές τους δραστηριότητες την ίδια μέρα, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Καλύπτεται από την ασφάλεια η ακρορριζεκτομή;

Κάθε ασφαλιστική εταιρία λειτουργεί διαφορετικά. Επιβεβαιώστε τις σχετικές πληροφορίες με τον εργοδότη ή την ασφαλιστική εταιρία σας πριν τη θεραπεία.


Πώς μπορώ να ξέρω ότι θα πετύχει η ακροριζεκτομή;

Ο οδοντίατρός ή ο ενδοδοντολόγος σας πρότεινε την χειρουργική επέμβαση ακροριζεκτομή επειδή πιστεύει ότι είναι το καλύτερο για εσάς. Φυσικά, για καμία επέμβαση κανείς στο κόσμο δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% επιτυχία. Ο ενδοδοντολόγος θα συζητήσει μαζί σας τις πιθανότητες επιτυχίας, βοηθώντας σας να πάρετε μία τεκμηριωμένη απόφαση. Tο ποσοστό επιτυχίας στα χέρια ενός έμπειρου Ενδοδοντολόγου είναι πάνω απο 95%.


Εξαγωγή του δοντιού ή ακροριζεκτομή;

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι αν ένα δόντι εξάγεται πρέπει να αντικατασταθεί από ένα εμφύτευμα, μία γέφυρα ή μία μερική οδοντοστοιχία, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία του στόματος και να προληφθεί η μετακίνηση των παρακείμενων δοντιών. Λόγω του ότι αυτές οι τεχνικές απαιτούν εγχείρηση ή τη διεξαγωγή οδοντιατρικών διαδικασιών πχ. απονεύρωση στα παρακείμενα υγιή δόντια, η ακροριζεκτομή αποτελεί συνήθως την πιο αποδοτική και οικονομική επιλογή για τη διατήρηση της στοματικής σας υγείας.

Ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητα των σύγχρονων μεθόδων αντικατάστασης δοντιών, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές, τίποτα δεν είναι καλύτερο από τα φυσικά σας δόντια. Έχετε επενδύσει ήδη στο να σώσετε το δόντι σας. Τα οφέλη της επιλογής σας για ακροριζεκτομή μπορεί να είναι ένα υγιές και λειτουργικό φυσικό δόντι που θα κρατήσει για όλη σας τη ζωή.

Γι’ αυτό το λόγο, χωρίς κανένα δισταγμό, η ακρορριζεκτομή αποτελεί παγκοσμίως την θεραπεία εκλογής στη σπάνια περίπτωση κατ;a την οποία η ενδοδοντική θεραπεία δεν πέτυχε και η επανάληψή της δεν είναι εφικτή.

 
Κωνσταντίνος Λάγιος, Χειρουργός Οδοντίατρος-Ενδοδοντολόγος M.S.

 

ΔΟΝΤΙ ΟΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΥΣΤΗΘΕΙ ΕΞΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ ΛΟΓΩ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΥΣΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΑΚΡΟΡΡΙΖΕΚΤΟΜΗΣ
Ακρορριζεκτομή

Η ΑΚΡΟΡΡΙΖΕΚΤΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΗΚΕ : ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΡΡΙΖΕΚΤΟΜΗΣ
Επανάληψη Ακρορριζεκτομής


ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ 2 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ Η ΚΥΣΤΗ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΙ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΟΣΤΟΥ.       

 Επανεξέταση Ακρορριζεκτομής