ΑΡΘΡΑ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

Δημοσίευση στο περιοδικό "Men's Health", Τεύχος 47, Δεκέμβριος 2017

Το κύριο σύμπτωμα είναι σαφέστατα ο πονόδοντος. Αυτόματος ή εκδηλούμενος κατά την μάσηση, την πίεση, την κατάκλιση, συνεχής ή μη, εντοπισμένος σε ένα δόντι ή αντανακλώμενος σε μια ολόκληρη περιοχή υποδηλώνει τις περισσότερες φορές τη μόλυνση του πολφού και του συστήματος των ριζικών σωλήνων , ή την νέκρωση του δοντιού και την μόλυνση των πέριξ ιστών από την εξάπλωση των βακτηριδίων και των τοξινών. Μερικές φορές όμως μπορεί ο πόνος να απουσιάζει.

Το δόντι δεν διαθέτει μηχανισμούς αυτοΐασης. Ο φόβος ασθενών για την οδοντιατρική καρέκλα λειτουργεί ανασταλτικά για την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Προτιμάται η υπέρμετρη κατανάλωση αντιβιοτικών, παυσιπόνων, αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για να αποφύγουν τον οδοντίατρο. Μερικές φορές η λήψη πολλών φαρμάκων μπορεί να δώσει την αίσθηση της θεραπεία με την αποδρομή των συμπτωμάτων. Απλά το πρόβλημα σκεπάζεται  προσωρινά μέχρι να επανέλθει  αργότερα σε πολύ χειρότερη μορφή και μερικές φορές χωρίς να μπορεί να θεραπευθεί. Άλλοτε πάλι οι ασθενείς καταφεύγουν σε διάφορα γιατροσόφια.

Η «θεραπεία» είναι όμως πρόσκαιρη.

Στα αρχικά στάδια η ενδοδοντική θεραπεία θεωρείται ως λύση εκλογής και εγγυάται για τη διατήρηση του δοντιού μέσα στην στοματική κοιλότητα.

Σε περίπτωση της μη έγκαιρης αντιμετώπισης όμως, όπου η καταστροφή του οστού ή και του δοντιού έχει προχωρήσει η μόνη λύση είναι η εξαγωγή.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη προχωρά κανείς σε εξαγωγή χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Ενδοδοντολόγου.

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο δεν πρέπει να παρακινείται μόνο από τον οξύ πόνο. Η αντίδραση σε ένα ψυχρό, θερμό, γλυκό, θερμό ερέθισμα οδηγεί στο συμπέρασμα της ύπαρξης τερηδόνας ή ακόμη και ρωγμής, σε ένα άτομο που σφίγγει τα δόντια του. Ο καθαρισμός της τερηδόνας και η έμφραξη του δοντιού αναχαιτίζει την περαιτέρω εξέλιξη της. Ο βρυγμός ή αλλιώς τρύξιμο των δοντιών είναι αρκετά επιβλαβής δημιουργώντας και πονοκεφάλους.

Η αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα είναι το «σήμα κατετεθέν» της ουλίτιδας. Ούλα οιδηματώδη, μαλθακά, έντονα ευθρά, συσσώρευση πέτρας-αλάτων κυρίως στην εσωτερική πλευρά των κάτω δοντιών, δυσάρεστη γεύση ή και αναπνοή προειδοποιούν τον ασθενή για την αναγκαιότητα ενός καθαρισμού.  Η μη θεραπευμένη ουλίτιτδα μεταπίπτει σταδιακά  σε περιοδοντίτιδα με εικόνα κινητικότητας δοντιών, μικρομετακινήσεις και αλλαγές στη σύγκλειση  «απογυμνωμένες» ρίζες και την αίσθηση ότι «κατεβαίνουν» τα ούλα.
Ο καλός οδοντίατρος διέπεται από μια σύγχρονη ολιστική προσέγγιση του ασθενή που έχει μπροστά του εξετάζοντας το σύνολο του στοματικού περιβάλλοντος συνεκτιμώντας το γενικό ιατρικό του ιστορικό. Μια απλή οδοντιατρική εξέταση μπορεί να παρακινήσει τον ασθενή να προχωρήσεις στις απαραίτητες εξετάσεις για τη διάγνωση γενικών νόσων και συνδρόμων.

Ο καρκίνος του στόματος αποτελεί μία από τις 10 συνηθέστερες μορφές καρκίνου στον άνθρωπο. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πεθαίνουν 250  περίπου συνάνθρωποί μας. Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία βελτιώνουν  τόσο την επιβίωση  όσο και την ποιότητα ζωής  του ασθενούς μετά τη θεραπεία.

Ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος ανά 6μηνο με έγκαιρη διάγνωση και αποκατάσταση των βλαβών προστατεύουν από μελλοντικά περίπλοκα και πολυδάπανα  σχέδια θεραπείας.

Δρ. Κωνσταντίνος Λάγιος, D.D.S.,M.S, Χειρουργός Οδοντίατρος- Ενδοδοντολόγος