ΑΡΘΡΑ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΓΕΡΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΔΟΝΤΙΑ

Δημοσιεύση άρθρου στο περιοδικό "ΓΥΝΑΙΚΑ" ,Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2018

ΓΕΡΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΔΟΝΤΙΑ

ΤΟ ΣΤΟΜΑ είναι κόσμημα του ανθρώπινου σώματος,αφού σχετίζεται με τις πιο ωραίες απολαύσειες της ζωής: τη γεύση, τον έρωτα, τις εκφράσεις αγάπης, την ομιλία και την κοινωνική παρουσία. Έρευνα της Αμερικάνικης Ακαδημίας προσθετικής έδειξε πως το 75 % των ερωτηθέντων πιστεύει πως η ανέλιξη στον εργασιακό χώρο εξαρτάται και απο ένα ελκυστικό χαμόγελο. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των ανθρώπων που αναζητούν την αισθητική αυξάνεται συμαντικά και δεν αναζητούν μόνο την αποκατάσταση της μάσησης, αλλά και τη βελτίωση της συνολικής εικόνας του στόματός τους.

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Κίτρινα ή αποχρωματισμένα δόντια: Η θεραπεία εκλογής εδώ είναι  η λεύκανση, καθώς είναι μια διαδικασία ασφαλής, γρήγορη, αποτελεσματική και κυρίως συντηριτική, αφού δεν απαιτεί την αφαίρεση οδοντικού ιστού. Σε επιστημονικές έρευνες , η συνδυασμένη θεραπεία στο ιατρείο και στο σπίτι παρουσίασε το καλύτερο αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου. Για να είναι αποτελεσματική η θραπεία , κρίνεται απαραίτητος εκ των προτέρων ο καθαρισμός απο τον οδοντίατρο.

Ένα από τα πρόσθια δόντια είναι σκούρο:  Αν το δόντι είναι νεκρό και δεν είναι θεραπευμένο , θα πρέπει να γίνει ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) κατα προτίμηση από ειδικό ενδοδοντολόγο με τη χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου , λόγω της αισθητικής σημαντικότητάς του. Ακολουθεί εσωτερική λεύκανση.

Στραβά ή αραιά δόντια: Με την πάροδο της Ορθοδοντικής μπορούμε σε πολυ σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε θεαματικό αποτέλεσμα. Στην αραιδοντία η τοποθέτηση λεπτού πάχους ρητίνης ή όψεων έχει εντυπωσιακό αποτέλεσμα χωρίς να είναι επεμβατική. Η τοποθέτηση στεφάνων ή όψεων για να ισιώσουν τα στραβά δόντια δεν είναι για όλους η καλύτερη λύση.

Παλιά κακότεχνα σφραγίσματα και στεφάνες: Θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί λεύκανση στα δόντια και μετά να ακολουθήσουν τα σφραγίσματα ή οποιαδήποτε αλλαγή στις στεφάνες.
Κόκκινα και διογκωμένα ούλα: Συνιστάται θεραπεία της ουλίτιδας στον οδοντίατρο και ουλοπλαστική με χρήση laser  όταν είναι διογκωμένα. Συχνά, προβλήματα δοντιών και ούλων επικαλύπτονται την τελευταία στιγμή απο κεραμικές όψεις, εμφράξεις ή άλλες προσθετικές, οι οποίες πολλές φορές οδηγούν σε αποτυχία τo όποιο πρόσκαιρο αισθητικό αποτέλεσμα. Οποιαδήποτε θεραπεία θα πρέπει να βασίζεται πάνω σε υγιή ούλα και δόντια.

Η Σύγχρονη Οδοντιατρική έχει εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα είναι οικονομικά προσιτή, δεν αποτελεί πολυτέλεια και θα πρέπει να βασίζεται στη σύγχρονη Αναγεννητική Οδοντιατρική και στη Ρομποτική Προσθετική (CAD CAM).Ο συνδυασμός διαφορετικών ειδικοτήτων, το σωστό σχέδιο θεραπείας, η γνώση και η πείρα είναι σημαντικά  εχέγγυα στην προσπάθεια του οδοντιάτρου να προσφέρει την καλύτερη δυνατή θεραπεία για ένα λαμπερό χαμόγελο.

Κωνσταντίνος Λάγιος Χειρούργος Οδοντίατρος-Ενδοδοντολόγος, M.S.