ΑΡΘΡΑ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ

Λεύκανση δοντιών

Πόσο λαμπερό είναι το χαμόγελο σας;;; Αδιαμφισβήτητα το φωτεινό και λευκό χαμόγελο είναι ένα χαρακτηριστικό του ανθρώπου που προσδίδει γοητεία, νεότητα και αυτοπεποίθηση.

 • Που οφείλεται ο οδοντικός αποχρωματισμός;

Ο οδοντικός αποχρωματισμός μπορεί να είναι ενδογενούς ή εξωγενούς αιτιολογίας. Οι χρωστικές της δεύτερης κατηγορίας απομακρύνονται εύκολα με τον καθαρισμό, αντίθετα της πρώτης αφορούν την εσωτερική δομή και βελτιώνονται μόνο με την λεύκανση. Καθημερινές συνήθειες όπως καφές, τσάι, νικοτίνη, η χρήση φαρμάκων στην περίοδο διάπλασης των δοντιών (π.χ. τετρακυκλίνη), η χρόνια χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων του στόματος και ο τραυματισμός έχουν ως αποτέλεσμα την εναπόθεση χρωστικών στα δόντια.

 • Ποια είναι η θεραπεία εκλογής για την βελτίωση του οδοντικού αποχρωματισμού;

Η θεραπεία εκλογής είναι η λεύκανση, καθώς είναι μια διαδικασία ασφαλής, γρήγορη, αποτελεσματική και συντηρητική, αφού δεν απαιτεί την αφαίρεση οδοντικού ιστού.

 • Πως γίνεται η λεύκανση;

Υπάρχουν τρεις τεχνικές λεύκανσης των δοντιών:

1) Στο Ιατρείο (power bleaching) με την εφαρμογή υψηλής περιεκτικότητας λευκαντικού παράγοντα (5%+-40% υπεροξείδιο του υδρογόνου), ο οποίος ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή ενεργοποιείται (ή όχι) με τη βοήθεια της ακτινοβολίας.

2) Στο σπίτι, η οποία γίνεται από τον ασθενή με ειδικούς νάρθηκες λεύκανσης ακολουθώντας τις οδηγίες του οδοντιάτρου.

3) Συνδυασμός λεύκανσης στο ιατρείο και στο σπίτι (deep bleaching), η οποία και διαδίδεται όλο και περισσότερο, καθώς η λογική είναι να συνδυάσει τα θετικά στοιχεία και των δύο προαναφερθεισών τεχνικών.

 • Ποια τεχνική ειναι η καλύτερη;

Σε έρευνα των Kugel και συν. όπου 10 άτομα υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο ιατρείο και μια άλλη ομάδα 10 ατόμων σε συνδυασμένη θεραπεία. Οι συμμετέχοντες του 2ου δείγματος, παρουσίασαν με στατιστικά σημαντική διαφορά λευκότερες αποχρώσεις στα δόντια. Ακόμη, μελέτες αναφέρουν ότι η συνδυασμένη τεχνική λεύκανσης εμφανίζει μεγαλύτερη μακροβιότητα του αποτέλεσματος. Στο ιατρείο μας, αναζητώντας τρόπους βελτίωσης των υπηρεσιών μας για να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις, σας προτείνουμε τη συνδυασμένη τεχνική.

 • Ποιες είναι οι αντενδείξεις της λεύκανσης;
 1. Έγκυες ή γυναίκες σε θηλασμό.
 2. Παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.
 3. Ασθενείς με εξαιρετικά ευαίσθητα δόντια
 4. Ασθενείς με προσθετική αποκατάσταση, διότι το υλικό δεν λευκαίνει τα υλικά αποκαταστάσεως.
 5. Άτομα με αλλεργία στο υπεροξείδιο.

 • Από ποια ηλικία μπορώ να κάνω λεύκανση;

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 2011/84/ΕU, επιτρέπεται σε ασθενείς άνω των 18 ετών.

 • Απαιτείται να κάνω κάτι πριν την λεύκανση;

Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία, πρέπει ο λευκαντικός παράγοντας να τοποθετείται σε καθαρούς οδοντικούς ιστούς, απουσία μικροβιακής πλάκας και τρυγίας, ώστε να εισχωρήσει στο εσωτερικό του δοντιού. Γι’αυτό ίσως κριθεί απαραίτητος εκ των προτέρων ο επαγγελματικός καθαρισμός της στοματικής κοιλότητας.

 • Πως γίνεται η διαδικασία της λεύκανσης;

Αρχικά λαμβάνονται αποτυπώματα, με βάση τα οποία ο τεχνίτης θα κατασκευάσει τους εξατομικευμένους νάρθηκες λεύκανσης για το σπίτι. Στο δεύτερο ραντεβού γίνεται η χρωματοληψία με την βοήθεια ψηφιακής φωτογραφίας και κατόπιν προχωράμε στην απομόνωση των μαλακών μορίων και των ούλων. Μετά τοποθετούμε τον λευκαντικό παράγοντα ενεργοποιώντας τον με LED και αναμένουμε για 20 λεπτά, υπό την επίβλεψη οδοντιάτρου. Επαναλαμβάνουμε και δεύτερη φορά.

Στην ίδια συνεδρία ελέγχονται οι νάρθηκες λεύκανσης και, αν όλα είναι όπως ορίζουν οι κανόνες ασφαλείας, θα σας δοθεί το υλικό για το σπίτι και λεπτομερείς οδηγίες χρήσης. Η εφαρμογή στο σπίτι απαιτεί 30 λεπτά για 7 – 10 μέρες. Μετά το πέρας 2 εβδομάδων από την ολοκλήρωση της θεραπείας γίνεται επανέλεγχος.

 • Υπάρχει περίπτωση να εμφανίσω ευαισθησία;

Η εμφάνιση ευαισθησίας είναι πιθανή για τις πρώτες μέρες, αλλά είναι παροδική και στη συνέχεια εξαφανίζεται.

 • Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης του λευκαντικού παράγοντα;

Υπάρχει πληθώρα σκευασμάτων λευκαντικών παραγόντων στο εμπόριο, οι συνηθέστεροι χρησιμοποιούμενοι είναι για το οδοντιατρείο 25-40% υπεροξείδιο του υδρογόνου, ενώ για το σπίτι 6% υπεροξείδιο του υδρογόνου ή 10-20% υπεροξείδιο του καρβαμιδίου. Το τελευταίο όταν έρχεται σε επαφή με το νερό διαλύεται σε υπεροξείδιο του υδρογόνου και ουρία.

Η διαδικασία της λεύκανσης ξεκινάει με τη διάλυση του υπεροξειδίου του υδρογόνου σε ελεύθερες ρίζες, οι οποίες οξειδώνουν τις χρωστικές του οδοντικού ιστού, σπάζοντας τις μεγάλες σκούρες αρωματικές αλυσίδες. Αυτές με την σειρά τους μετατρέπονται σε γραμμικές αλυσίδες που έχουν ακόρεστους διπλούς δεσμούς, των οποίων το χρώμα είναι λευκότερο. Και τέλος ξαναοξειδώνονται σχηματίζοντας μονούς δεσμούς, οι οποίοι είναι πιο λευκοί.

 • Πόσο λευκότερα θα γίνουν τα δόντια μου;

Το αποτέλεσμα δεν είναι προβλέψιμο, σε ορισμένους είναι εντυπωσιακότερο απο ότι σε άλλους όπως π.χ. τα δόντια που γκριζάρουν ανταποκρίνονται δυσκολότερα.
 

 • Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα της λεύκανσης;

Η διάρκεια του αποτελέσματος της λεύκανσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η συχνή κατανάλωση προϊόντων με χρωστικές και η υγιεινή του στόματος. Αν και υπάρχει τάση επιστροφής στο αρχικό χρώμα των δοντιών, σπάνια έως ποτέ γίνεται ακριβώς το ίδιο. Για τη μακροβιότερη δυνατή διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος, προτείνεται να λαμβάνει χώρα αναμνηστική εφαρμογή του λευκαντικού υλικού για 6 ημέρες ανα 6μηνο, αφού έχει προηγηθεί λεπτομερείς αποτρύγωση και στίλβωση.

 • Είναι επικίνδυνη η λεύκανση;

Στη σύγχρονη οδοντιατρική η επικινδυνότητα της λεύκανσης δεν υφίσταται  εφόσον  ακολουθείται ρητά το πρωτόκολλο εφαρμογής της και δεν γίνονται υπερβολές. Αντίθετα, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους όταν γίνεται με προϊόντα της ευρείας αγοράς αφού μπορεί να προκληθούν εγκαύματα στα ούλα και διάβρωση στην επιφάνεια των δοντιών.

 • Μπορώ να κάνω λευκότερες τις πρόσθιες αποκαταστάσεις μου;

Η λεύκανση είναι δραστική μόνο στα φυσικά δόντια, έτσι το χρώμα των αποκαταστάσεων είτε αφορούν πορσελάνη είτε ρητίνες δεν μεταβάλλεται. Γι’ αυτό και είναι πιθανόν να απαιτείται η αντικατάσταση τους μετά το πέρας της λεύκανσης και αφού έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

 • Ένα από τα πρόσθια δόντια μου είναι πιο σκούρο. Πως αντιμετωπίζεται;

Η δυσχρωμία αυτή οφείλεται στο εσωτερικό του δοντιού και αντιμετωπίζεται με εσωτερική λεύκανση. Τα αίτια είναι ο τραυματισμός του δοντιού ή η ενδοδοντική θεραπεία στην οποία έγινε ελλιπής αφαίρεση πολφικού ιστού και προκαλείται από την αποδόμηση των προϊόντων του αίματος μέσα στον πολφό. Η θεραπεία είναι η εσωτερική λεύκανση που τοποθετείται σε ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια. Αφαιρούνται από τον μυλικό θάλαμο τα εμφρακτικά υλικά και σε βάθος 2-3χιλ από τον ανατομικό αυχένα και βάζουμε στην κορυφή της ενδοδοντικής θεραπείας ένα προστατευτικό υλικό. Στο χώρο που έχει δημιουργηθεί τώρα τοποθετείται ο λευκαντικός παράγοντας. Ο ασθενής επανεξετάζεται σε 2-3 μέρες και αν απαιτείται επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε το ίδιο χρώμα με τα παρακείμενα δόντια.

Ο οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής δέχεται δεκάδες καταγγελίες από πολίτες που πέφτουν θύματα παραπλανητικών διαφημίσεων οδοντιάτρων ή μη, για οδοντιατρικές πράξεις σε χώρους που δεν είναι οδοντιατρεία. «Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται διαφημιστική δραστηριότητα για υπηρεσίες λεύκανσης εκτός οδοντιατρείων», τόνισε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής.

 

Kωνσταντίνος Λάγιος Χειρουργός Οδοντίατρος, Ενδοδοντολόγος, M.S.  Δέσποινα Κοραή Χειρουργός Οδοντίατρος