Μια δεύτερη ευκαιρία;
Περιστασιακά, ένα δόντι που έχει υποβληθεί σε ενδοδοντική θεραπεία –απονεύρωση μπορεί να συνεχίσει να πονά, παρά τη θεραπεία. Άλλες φορές ένα δόντι ανταποκρίνεται αρχικά στην θεραπεία αλλά αρχίζει εκ νέου να πονά μήνες ή και χρόνια αργότερα. Όταν συμβεί αυτό, είναι συχνά δυνατό να σωθεί το δόντι με μία δεύτερη ενδοδοντική θεραπεία.
Γιατί χρειάζομαι μια δεύτερη θεραπεία;
Η πρώτη σας ενδοδοντική θεραπεία – απονεύρωση έγινε επειδή ο μαλακός εσωτερικός ιστός του δοντιού, ο οποίος ονομάζεται «πολφός», είχε καταστραφεί. Παρόλο που ο κατεστραμμένος οδοντικός πολφός αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε με μια έμφραξη των ριζικών σωλήνων του, ένα μικρό κομμάτι του δοντιού μπορεί να παρέμεινε ζωντανό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τώρα νέα προβλήματα όπως φλεγμονή, πόνο, οίδημα, συρίγγιο, κύστη κλπ.
Από πού προέρχονται τα προβλήματα με το δόντι μου;
1) Ελλιπής Καθαρισμός και έμφραξη των ριζικών σωλήνων
Για να πετύχει η ενδοδοντική θεραπεία -απονεύρωση, ο ριζικός σωλήνας πρέπει να καθαριστεί πλήρως από τον πολφό που φλεγμαίνει και να εμφραχθεί με τα κατάλληλα υλικά. Μερικοί ριζικοί σωλήνες είναι τόσο στενοί, ενασβεστιωμένοι ή με μεγάλες κάμψεις που τα πολύ μικρά εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό και τη διαμόρφωσή τους, δεν μπορούν να φτάσουν μέχρι το ακρορίζιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνει κάποιο κομμάτι πολφού που να μην αφαιρέθηκε και η παραμονή του να δημιουργεί πόνο και φλεγμονή στο οστό κάτω από τη ρίζα. Κάποιοι ριζικοί σωλήνες επίσης είναι τόσο μικροί που είναι δύσκολο να εντοπιστούν με αποτέλεσμα επίσης την δημιουργία φλεγμονής. Το μικροσκόπιο είναι απαραίτητο και σε αυτές τις περιπτώσεις. Εδώ να τονίσουμε ότι η εμπειρία, η γνώση και ο εξοπλισμός του οδοντιάτρου παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν οδοντίατροι ειδικοί οι οποίοι μετά την πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση εξειδικεύθηκαν τρία χρόνια στον τομέα της ενδοδοντικής θεραπείας -απονεύρωση. Αυτοί αποκαλούνται Ενδοδοντιστές η Ενδοδοντολόγοι και έχουν τεράστια εμπειρία αλλά και τη γνώση για να καταφέρουν να επαναλάβουν μια ενδοδοντική θεραπεία και ο ασθενής να ανακουφιστεί από τα άνω συμπτώματα.
2) Τραύμα της μύλης η της ρίζας του δοντιού
Κάποιο τραύμα μπορεί να έχει προκαλέσει κάταγμα στη ρίζα, τη δημιουργία κύστης ή την ανάπτυξη λοίμωξης στην άκρη της ρίζας.
Δεν γίνεται να θεραπεύσει αυτά τα προβλήματα ο κανονικός μου οδοντίατρος;
Οι γενικοί οδοντίατροι έχουν κάποια γνώση αυτών των διαδικασιών. Ωστόσο, ο οδοντίατρος σας πιστεύει ότι σας αξίζει να λάβετε την καλύτερη δυνατή θεραπεία και ότι οι εξειδικευμένες ικανότητες ενός ενδοδοντολόγου θα σας βοηθήσουν περισσότερο σε αυτή την περίσταση.
Τι είναι τόσο «σπουδαίο» σε σχέση με αυτά που κάνει ένας ενδοδοντολόγος;
Οι ενδοδοντολόγοι σώζουν δόντια. Όλοι οι οδοντίατροι εργάζονται για να σώσουν τα δόντια μας. Οι ενδοδοντολόγοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι και με εξοπλισμένα ιατρεία όπου το μικροσκόπιο είναι απαραίτητο καθώς και άλλα ειδικά μηχανήματα και εργαλεία με σκοπό να σώζουν τα δόντια με μικρές ή μεγάλες κύστεις, με προχωρημένη τερηδόνα, να θεραπεύουν αποστήματα ή ακόμα και δόντια με μεγάλη κινητικότητα. Μπορούν επίσης να διαγνώσουν και να σας ανακουφίσουν από τον πόνο του στόματος και του προσώπου, να σας εγχειρήσουν όταν χρειαστεί- ακροριζεκτομή, να θεραπεύσουν τραυματισμούς των δοντιών σας και να λευκάνουν τα αποχρωματισμένα δόντια. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι ενδοδοντολόγοι απομακρύνουν το «άρρωστο» ή κατεστραμμένο ιστό κάτω από το μικροσκόπιο και στη συνέχεια καθαρίζουν και γεμίζουν με γουταπέρκα όλους τους ριζικούς σωλήνες. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως απονεύρωση. Αν αυτή η διαδικασία γίνει από έναν σωστά έμπειρο ενδοδοντολόγο τότε η επιτυχία της ενδοδοντικής θεραπείας ανέρχεται στο 99%.
Κωνσταντίνος Λάγιος, Χειρουργός Οδοντίατρος - Ενδοδοντολόγος M.S.