dc_1

Ο Κωνσταντίνος Λάγιος D.D.S. M.S ΣΤΟ agrinio-life

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή, να επικοινωνείς με έναν άγνωστο μέχρι τότε άνθρωπο, σπουδαίο επιστήμονα και συντοπίτη σου και να νιώθεις τέτοια οικειότητα και άνεση, να σε κάνει με τον τρόπο του να καταλαβαίνεις γιατί χαίρει τέτοιας εκτίμησης από όσους έχουν τιμή να τον γνωρίζουν.

Έχουμε συνηθίσει το γιατρό να είναι ο απρόσιτος επιστήμονας, ο άνθρωπος που μας βλέπει μόνο ως ασθενείς, που μας κρατά σε απόσταση και μετά την αποπεράτωση της θεραπείας να χάνουμε κάθε επαφή, να τον σκεφτόμαστε μόνο όταν προκύψει και πάλι κάποια ανάγκη.

Όμως ο Κωνσταντίνος Λάγιος είναι πάνω απ’ όλα Άνθρωπος και μετά Επιστήμονας! Αυτό το αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου στο υπερσύγχρονο Ιατρείο του, όπου πρωταρχικό μέλημα –όπως λέει και ο ίδιος-είναι η παροχή υψηλής ποιότητας οδοντιατρικών υπηρεσιών σε ένα καθαρό, φιλόξενο και άνετο περιβάλλον, όπου επίκεντρο είναι η αποτελεσματική θεραπεία του προβλήματος και η ασφάλεια του ασθενούς.

Η χρήση υψηλής τεχνολογικής υποδομής, η επιμονή στην λεπτομέρεια και η εμπειρία, εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Μερικά μόνο από τα πολύ σπουδαία  επιτεύγματά του που αναφέρει στο βιογραφικό του είναι τα εξής:

- Υπήρξε επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας Ενδοδοντίας. Μέχρι και σήμερα του έχουν απονεμηθεί τιμητικοί τίτλοι για την συμβολή του στην πρόοδο της επιστήμης και στις εξελίξεις στον τομέα της ενδοδοντίας.

- Μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Αμερικάνικης Ένωσης Ενδοδοντιστών(AmericanAssociation of Endodontist).

- Ιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μικροσκοπικής Οδοντιατρικής.

- Από το 2007 ανήκει στην Επιστημονική  Ομάδα GIDE/UCLA,και διδάσκει στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στην Εμφυτευματολογία.

- Μέλος της επιστημονικής ομάδας Berlin Oral Implantology Master Program όπου διδάσκει στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στην Εμφυτευματολογία.Επιστημονικός εκδότης του περιοδικού Ενδοδοντίας-Περιοδοντολογίας και Ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ενδοδοντολόγων.

Ας επιχειρήσουμε όμως να γνωρίσουμε καλύτερα τον κύριο Λάγιο, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Αγρίνιο και αυτή τη στιγμή είναι από τους μεγαλύτερους επιστήμονες στον κόσμο στον τομέα του.

- Μιλήστε μας λίγο για την ειδικότητά σας, πότε κρίνεται απαραίτητο ένας ασθενής να σας επισκεφθεί;

Η ειδικότητα της Ενδοδοντίας είναι ο κλάδος εκείνος που ασχολείται κυρίως με την διατήρηση των δοντιών στο στόμα. Αυτό που είναι ευρέως γνωστό ως ενδοδοντική θεραπεία ή απονεύρωση, πολύ συχνά οδηγεί στη διατήρηση του πάσχοντος δοντιού.

Απαραίτητο να μας επισκεφθεί στο ιατρείο ένας ασθενής είναι όταν έχει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  1. Πόνο κατά την μάσηση.
  2. Αυτόματο πόνο σε κάποιο δόντι ή σε μια περιοχή της γνάθου με διάχυτο πόνο.
  3. Απόστημα (πρήξιμο) σε κάποιο δόντι ή περιοχή της γνάθου.
  4. Ευαισθησία στο ζεστό ή κρύο.
  5. Τραύμα που αφορά σπάσιμο δοντιού, εκγόμφωση, εμβύθιση ή κάταγμα της γνάθου γενικότερα.
  6. Όταν επίσης έχουμε δυσχρωμία (μαύρισμα) δοντιού μετά από τραύμα ή ενδοδοντική θεραπεία και χρειάζεται λεύκανση.
  7. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ασθενείς έρχονται στο ιατρείο για έλεγχο του στόματος προληπτική.

Τα δόντια απονευρώνονται όταν έχουν εκτεταμένη τερηδόνα σε βαθμό που η έμφραξη του δοντιού να είναι αδύνατη ή παρακινδυνευμένη.

Εκτεταμένες εμφράξεις προδιαθέτουν τα δόντια για κατάγματα.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα τα υλικά αποκατάστασης ενός δοντιού, έχουν μεγαλύτερη συγκολλητική ικανότητα αλλά και αντοχή στις μασητικές και λειτουργικές δυνάμεις, όταν η εναπομείνασα οδοντική ουσία μετά την αφαίρεση τερηδόνας ή παλιών εμφράξεων είναι πολύ λίγη, τότε επιβάλλεται η ενδοδοντική θεραπεία του δοντιού. Η τοποθέτηση άξονα στις ρίζες των δοντιών είναι αρκετές φορές επιβεβλημένη για να το αντέξει το δόντι στις μασητικές δυνάμεις.

Έτσι λοιπόν οι ασθενείς που μας επισκέπτονται στο ιατρείο είναι αυτοί οι οποίοι έχουν στα δόντια τους εκτεταμένες παλιές εμφράξεις με σπασμένα όρια και τερηδόνες ή αυτοί που λόγω παλιών εμφράξεων, κυρίως αμαλγάματος, έχουν δόντια με ρωγμές οι οποίες αν παραμείνουν οδηγούν τα δόντια σε κατάγματα και τελικά σε εξαγωγή.

Τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε παγκοσμίως έχουν αρχίσει οι άνθρωποι να τρίζουν τα δόντια τους με αποτέλεσμα οι δυνάμεις που εξασκούν πάνω τους να είναι εξαιρετικά μεγάλες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο δόντια που είναι πολυσφραγισμένα, αλλά και δόντια χωρίς την παραμικρή έμφραξη να υφίσταται ρωγμές και τελικά αν η μικρή ρωγμή δεν θεραπευτεί στο αρχικό στάδιο θα γίνει κάταγμα με αποτέλεσμα την εξαγωγή.

Αν με τα πρώτα συμπτώματα, όπως είναι μικρή ευαισθησία στη μάσηση ή ευαισθησία και πόνος στο κρύο και ζεστό, ο ασθενής επισκεφθεί τον οδοντίατρο τότε μπορεί να σωθεί ή κάνοντας ενδοδοντική θεραπεία ή έμφραξη με ρητίνες αφού απομακρυνθούν πρώτα οι ρωγμές.
 

- Δεν είναι μια συνηθισμένη ειδικότητα, στην Ελλάδα γενικά υπάρχουν ενδοδοντολόγοι;

Η ενδοδοντία όντως δεν είναι μια συνηθισμένη ειδικότητα όπως η γναθοχειρουργική, περιοδοντολογία ή προσθετική.

Στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια αλλά κυρίως στις μεγάλες πόλεις π,χ Αθήνα, Θεσσαλονίκη.

Επειδή το ποσοστό αποτυχίας της ενδοδοντικής θεραπείας είναι αρκετά μεγάλο ανάμεσα στους οδοντιάτρους οι οποίοι δεν είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι, η ειδικότητα της ενδοδοντίας είναι σημαντική και απαραίτητη όχι μόνο για να σώζει δόντια αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα οι Ενδοδοντολόγοι να εκπαιδεύουν τους συναδέλφους οδοντίατρους σε νέες τεχνικές, εργαλεία και υλικά έτσι ώστε να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό επιτυχίας και στους συνάδελφους γενικούς οδοντίατρους.

- Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός, ότι η εστίαση του ενδιαφέροντός σας βασίζεται στο να σωθούν ακόμα και τα πιο δύσκολα δόντια από εξαγωγή και στην εξάλειψη του πόνου και του φόβου των ασθενών σας. Εξηγήστε μας λίγο, πώς γίναται η θεραπεία που ακολουθείτε εσείς και εξαλείφει τον πόνο;

Ο φόβος και ο πόνος είναι αλληλένδετες έννοιες στους ασθενείς γιατί είναι πολύ λογικό, ότι φοβάται όποιος πονάει. Έτσι λοιπόν το σημαντικότερο κομμάτι στη δουλειά μας είναι να γνωρίζουμε τους μηχανισμούς φλεγμονής και πόνου με μεγάλη ακρίβεια και να έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε η θεραπεία που θα προσφέρουμε στον ασθενή να είναι σωστή για κάθε περίπτωση χωριστά. Η χρήση ειδικών μικροσκοπίων, υπερήχων, laser όπως και η σωστή αλλά κυρίως η λογική χρήση των φαρμάκων βοηθά πολύ στο να απαλλαγούν οι ασθενείς μας γρήγορα από τον πόνο και να ξεπεράσουν έτσι τον φόβο που έχουν για τον οδοντίατρο και κυρίως για την ενδοδοντική θεραπεία που προκαλεί τον περισσότερο φόβο, μιας και έχει να κάνει με πόνο και φλεγμονές που, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να γίνουν επικίνδυνες ακόμα και για την υγεία  ενός ασθενούς.

- Έχετε παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε αμέτρητα επιστημονικά σεμινάρια, ήσασταν επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής σε Αμερικάνικα Πανεπιστήμια και γενικά αντιλαμβάνομαι ότι οι γνώσεις σας πάνω στην ειδικότητα σας σάς κρατούν συνεχώς σε επαγρύπνηση. Ένας επιστήμονας είναι υποχρεωμένος να μαθαίνει συνεχώς προκειμένου να εμπλουτίζει τις γνώσεις του και να βελτιώνει τη δουλειά του;

Ένας ειδικός είναι όχι μόνο απαραίτητο να ενημερώνεται και να εμπλουτίζει τις γνώσεις του αλλά και να ανοίγει καινούργιους δρόμους όσον αφορά την θεραπεία. Παλιότερα με την ανάπτυξη των ειδικοτήτων ο κάθε ειδικός ερμήνευε ένα πρόβλημα ή θεράπευε μια ασθένεια από την οπτική γωνία που του έδινε η ειδικότητά του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις το σχέδιο θεραπείας να μην ήταν το σωστό και να είχαμε αποτυχίες.

Ένας ειδικός βελτιώνει τη δουλειά του πολύ περισσότερο όταν οι γνώσεις του είναι πολύ πέρα από τα στενά πλαίσια αυτών που διδάχθηκε στο πρόγραμμά του. Πολλές φορές είναι ο συνδυασμός γνώσεων και τεχνικών και από άλλες ειδικότητες που θα σε οδηγήσουν να θεραπεύσεις σωστά έναν ασθενή.

- Ο άνετος χώρος υποδοχής που διακρίνεται από την αισθητική και την λειτουργικότητα, είναι περισσότερο διαδραστικός και λιγότερο ως χώρος αναμονής οδοντιατρείου. Η πληρότητα του επιστημονικού υλικού και η συνεχής έρευνα του ιατρείου σας το έχουν κατατάξει ως πρωτοπόρο στις εξελίξεις της Ενδοδοντίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξυπηρετεί και κάποιους άλλους σκοπούς, σεμινάρια, συζητήσεις;

Είναι αλήθεια ότι ο χώρος στην κλινική μας είναι διαδραστικός γιατί δίνουμε τη δυνατότητα στον ασθενή να σχηματίσει μια όσο το δυνατόν πλήρη εικόνα για την θεραπεία που θα λάβει, καθότι τα μέσα που διαθέτουμε στο ιατρείο, μικροσκόπια, βίντεο, κάμερες βοηθούν τον ασθενή να κατανοεί την θεραπεία  που του προσφέρεται και να συμμετέχει στο σχέδιο θεραπείας. Οι συνεργάτες συνάδελφοι εντός και εκτός ιατρείου βοηθούν στο να παρέχεται εξαιρετικά υψηλού επιπέδου θεραπεία.

Επίσης έχουν την δυνατότητα οι συνάδελφοι οδοντίατροι να παρακολουθούν μέσα από το μικροσκόπιο και τις κάμερες που διαθέτουμε, τη θεραπεία που παρέχουμε στους ασθενείς τους. Αυτό αποτελεί μια μοναδική εμπειρία μάθησης γι’αυτούς, καθότι έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά την επίλυση των προβλημάτων στους δικούς τους ασθενείς. Έτσι, διδάσκονται ζωντανά να βρίσκουν λύση σε πολύπλοκα προβλήματα και μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Επίσης υπάρχει ο εξοπλισμός να μεταδίδονται ζωντανά χειρουργεία ή και απλές επεμβάσεις στην μεγάλη αίθουσα αναμονής ή ακόμα και δορυφορικά.

- Ποια είναι η άποψή σας γύρω από τον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, πιστεύετε ότι υπάρχουν αξιόλογοι επιστήμονες ή οι περισσότεροι φεύγουν στο εξωτερικό λόγω των οικονομικών δυσχερειών, αναζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και σίγουρα περισσότερα κέρδη; Για παράδειγμα, μια τόσο μεγάλη επένδυση σαν τη δική σας, καθώς το κόστος του εξειδικευμένου εξοπλισμού που διαθέτετε είναι φαντάζομαι ιδιαίτερα υψηλό, δεν αποτρέπει νέους επιστήμονες να επενδύσουν στη χώρα μας;

Αξιόλογοι επιστήμονες υπήρχαν, υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν γιατί οι Έλληνες είμαστε και ικανοί και εργατικοί και καινοτόμοι. Το κόστος ενός τόσο σημαντικού εξοπλισμού σαν αυτό που διαθέτει η κλινική μας είναι απίστευτα υψηλό για τα ελληνικά δεδομένα και πολλές φορές νιώθεις απογοητευμένος, κουρασμένος, στεναχωρημένος γιατί οι συνθήκες εργασίας σε μια εποχή που όλα είναι ρευστά είναι αρκετά δύσκολες και εξαντλητικές.

Η αλήθεια από την άλλη είναι ότι εργάζεσαι σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι πρότυπο ακόμα και για μεγάλες κλινικές του εξωτερικού παίρνεις κουράγιο, δύναμη και το κυριότερο όταν οι ασθενείς σου σε χαιρετούν με ευγνωμοσύνη γι’ αυτό που τους προσφέρεται, τότε νιώθεις ότι αξίζει τον κόπο. Αυτή η χαρά είναι μοναδική και ανεπανάληπτη έστω και αν επαναλαμβάνεται πολλές φορές την ημέρα.

Ιδανικά, οι τράπεζες, το κράτος ή κάποιος οργανισμός θα ήταν σωστό να χρηματοδοτούν την δημιουργία σύγχρονων κλινικών θεραπείας, αλλά στις εποχές που ζούμε και όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης από πολλούς συνανθρώπους μας, αυτό μοιάζει και είναι ουτοπία. Είναι αλήθεια ότι η πατρίδα μας χάνει πολλά λαμπρά μυαλά γιατί οι συνθήκες εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία και στις ιδιωτικές κλινικές ή ιατρεία δεν είναι αυτή που θα οδηγούσε τα δικά μας παιδιά να θεραπεύσουν τους δικούς μας ανθρώπους. Έτσι χάνουν και οι θεραπευτές και οι θεραπευόμενοι. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε πορεία εξέλιξης. Πιστεύω στον Έλληνα και στο ελληνικό πνεύμα και νομίζω πως επειδή η κοινωνία μας πέρασε πολλές ταλαιπωρίες έπρεπε να ψάξει και πάλι για την ταυτότητα της. Δεν την έχει βρει ακόμη, βρίσκεται ωστόσο στη διαδικασία. Πριν από λίγα μόλις χρόνια, στην κορυφή των αξιών ήταν το πώς θα βγάλει κανείς εύκολο χρήμα. Αυτή η ανόητη ψυχολογία που έλεγε «δε θέλει κόπο, αλλά τρόπο...» και όλοι έπρεπε να γίνουμε πονηροί για να τα καταφέρουμε. Αυτά όμως είναι πράγματα που σήμερα καταρρίπτονται.

Όσον αφορά αυτό το οποίο θα πρέπει να διακατέχει τους επιστήμονες, νέους και παλιούς, είναι η Ιπποκράτεια ηθική που λέει ότι ηθικό είναι αυτό το οποίο δίνει σε κάποιον χαρά, τον κάνει δημιουργικό και παράλληλα έχει θετικό αντίκτυπο στον περίγυρό του και τους ασθενείς του.