dc_1

Οδηγίες για Πρόληψη και Αντιμετώπιση Οδοντικού Πόνου

Στην εποχή μας υπάρχει έντονη η επιθυμία αλλά και η ανάγκη να αισθανόμαστε καλά, να έχουμε καλή αισθητική και το σημαντικότερο να είμαστε υγιείς.

Ο πόνος του δοντιού και του αυτιού θεωρούνται οι πιο αφόρητοι και δύσκολοι στην αντιμετώπισή τους.

Εδώ θα σας δοθούν βασικές πληροφορίες ώστε αυτή η εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία να μη καταστρέψει τη μέρα σας, το Σαββατοκύριακό σας, μία επαγγελματική συνάντηση,ταξίδι, ή τις διακοπές σας. Οι παρακάτω είναι οδηγίες για να ανακουφιστείτε από  τον πόνο, όχι για να θεραπευτείτε. Την  θεραπεία σας την προσφέρει ο Ιατρός σας.

Υπάρχουν δόντια που πονούν ή είναι ευαίσθητα στο ζεστό ή κρύο. Αυτή η ευαισθησία μπορεί να δηλώνει την ύπαρξη τερηδόνας κάτω από ένα σφράγισμα ή ρωγμή. Αυτά τα δόντια θα πονέσουν αργά ή γρήγορα. Είναι απαραίτητο να τα εξετάσει ο οδοντίατρός σας κάνοντας αρχικά  την σωστή ψηφιακή ακτινογραφία.

Η χρήση ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου θα βοηθήσει αποτελεσματικά τον Οδοντίατρο στο να εντοπίσει τερηδόνες η ρωγμές σε περιοχές που δεν υπάρχει καλή ορατότητα.

Σε κάποιες περιπτώσεις απλώς θα χρειασθεί να τοποθετηθεί ειδικός ζελές για να σταματήσει η ευαισθησία του δοντιού.
Αίσθημα βάρους ή ελαφρύ μούδιασμα δηλώνει συνήθως κάποια αρχόμενη φλεγμονή που πρέπει να εξεταστεί ακόμα και αν τα συμπτώματα είναι παροδικά ή ελαφριά.

Σπασμένα δόντια ή σφραγίσματα  πού συμβαίνουν συχνότερα σε δόντια  σφραγισμένα με  αμάλγαμα (μαὐρα σφραγίσματα) λόγω συστολών και διαστολών  του αμαλγάματος συχνά προκαλούν ρωγμές.

Μερικές φορές τα πρώιμα συμπτώματα ενός πολύ δυνατού πονόδοντου μπορεί απλά να είναι ελαφρύς πόνος κατά την μάσηση ή όταν έρχονται τα δόντια σε επαφή.

Αν ο πόνος έχει χαρακτηριστικά σφυγμού, συνιστάται η λήψη αντιφλεγμονωδών για δύο - τρείς ημέρες.. Αν ο πόνος είναι βαθύς προς τις ρίζες και δημιουργείται η αίσθηση πως το δόντι είναι  πιο “ψηλό” ή αν τα ούλα είναι πρησμένα προφανώς έχουμε να κάνουμε με απόστημα. Σε αυτή τη περίπτωση συνιστάται αντιβίωση και παυσίπονα. Η πρώτη δόση στην λήψη αντιβίωσης  είναι καλό να είναι διπλή γιατί έτσι έχει γρηγορότερη δράση απ΄ότι η μονή δόση.

Μη ξεχνάτε πως η αντιβίωση χρειάζεται τουλάχιστον δύο ημέρες για να δράσει αποτελεσματικά και ν΄ανακουφιστείτε.
Το πιο σημαντικό από όλα είναι η άμεση επίσκεψη στον Οδοντίατρό σας  γιατί ακόμα και αν σταματήσουν τα συμπτώματα με την φαρμακευτική αγωγή, το πρόβλημα παραμένει και ο πόνος θα επανέλθει, και συνήθως πολύ χειρότερος.

Ως Οδοντίατροι σκοπός μας είναι να προλαβαίνουμε τις ασθένειες του στόματος και να παρέχουμε επιτυχή θεραπεία στους ασθενείς μας σε κάθε περίπτωση χωριστά.

Πάνω από όλα θα πρέπει να προσφέρουμε αισθητική  σύμφωνη με τη προσωπικότητα του κάθε ασθενούς περιλαμβάνοντας στο σχέδιο θεραπείας όλες τις ειδικότητες.

Σήμερα, έχουμε Επιστημονικά και τεχνολογικά προηγμένες τεχνικές και με τη βοήθεια της ψηφιακής ακτινογραφίας, Lasers, νέα γενιά ρητινών, CAD-CAM κεραμικών και του Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου η Οδοντιατρική πράξη είναι αποτελεσματική, γρήγορη,περισσότερο αισθητική από ποτέ και χωρίς πόνο ενθαρρύνοντας τους ασθενείς  να επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους.

 

Δρ. Κων/νος Λάγιος Χειρουργός Οδοντίατρος-Ενδοδοντολόγος D.D.S., M.S.