ΣΥΝΕΔΡΙΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΑ

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ  ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ

Διεύρυνση και έμφραξη ριζικού σωλήνα: Απλά γρήγορα και προβλέψιμα


Τα δύο μεγαλύτερα τμήματα της Οδοντιατρικής πράξης είναι το θεραπευτικό και το επανορθωτικό.

Η Ενδοδοντία και η Περιοδοντολογία μέχρι την δεκαετία του '80 έκαναν μεγάλες προόδους προσπαθώντας, η πρώτη να θεραπεύσει το δόντι από το μολυσμένο πολφό, και η δεύτερη να απομακρύνει τη φλεγμονή αρχικά από το περιοδόντιο, και κατόπιν να αναγεννήσει τον χαμένο περιοδοντικό ιστό.

Η αδυναμία όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις και των δύο, να θεραπεύσουν κάποια δόντια και η όλο αυξανόμενη ανάγκη να αποκατασταθούν νωδές περιοχές με έναν ικανοποιητικό τρόπο που θα έλυνε λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα οδήγησε στην ανάπτυξη των εμφυτευμάτων και νέων αναγεννητικών τεχνικών των ιστών.

Ήταν μια ανάπτυξη σημαντική γιατί σε πολλές περιπτώσεις έφερε μια ισορροπία, καθότι σε πολλές περιπτώσεις ήμασταν "αναγκασμένοι" να προσπαθούμε να διατηρήσουμε δόντια τα οποία δεν είχαν καλή πρόγνωση με μοναδικό κριτήριο ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση.
Όπως όμως ήταν φυσικό, έχοντας την δυνατότητα να τοποθετήσουμε εμφυτεύματα ακόμα και σε πολύ δύσκολες περιοχές, η εξαγωγή των δοντιών σε κάποιες περιπτώσεις, προτιμήθηκε παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να θεραπευθούν.

Η εκπαίδευση στο θεραπευτικό κομμάτι έδωσε την θέση της στις φανταχτερές τεχνικές της αναγέννησης των ιστών και των εμφυτευμάτων, με αποτέλεσμα να έχουμε Οδοντιάτρους ικανούς να χρησιμοποιούν τις παραπάνω τεχνικές αλλά να είναι φτωχά εκπαιδευμένοι στην θεραπεία δοντιών και περιοδοντίου.

Η σημερινή όμως παγκόσμια οικονομική κρίση που η χώρα μας βιώνει πολύ έντονα, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη να επανέλθουμε στη θεραπευτική κυρίως αντιμετώπιση των ασθενών. Η οικονομική αδυναμία των συνανθρώπων μας να ανταποκριθούν σε πολύπλοκα και ακριβά σχέδια θεραπείας πιστεύω ότι θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα εξορθολογισμό του σχεδίου θεραπείας.

Αυτός ο εξορθολογισμός σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσουμε την δυνατότητα στους συναδέλφους Οδοντιάτρους, να εκπαιδευτούν σωστά στην Ενδοδοντία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διατήρηση των δοντιών κοστίζει λιγότερο στον ασθενή.

Είναι δε σημαντικό στην εποχή που ζούμε να σταθούμε δίπλα στους ασθενείς μας προσφέροντας τους εναλλακτικά σχέδια θεραπείας.
Πρέπει να ξεφύγουμε από το δίλημμα εμφύτευμα ή ενδοδοντική θεραπεία.

Αυτό το σεμινάριο έχει σαν κεντρικό θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ενδοδοντίας στην καθημερινή κλινική πράξη, γιατί είναι σημαντικό και για εμάς αλλά κυρίως για τους ασθενείς μας, να τους προσφέρουμε θεραπεία μέσα στις οικονομικές τους δυνατότητες και να είναι:
Σε μια εποχή που οι περισσότερες εταιρείες ενδιαφέρονται να ανταγωνισθούν τη διαφήμιση των υπολοίπων, και όχι να προσφέρουν πραγματικά χρήσιμα εργαλεία και τεχνικές στους οδοντιάτρους, χρειαζόμαστε πάνω από όλα αρχές και στρατηγικές οι οποίες θα κάνουν την ενδοδοντία πιο εύκολη και πιο προβλέψιμη.

Πολύ συχνά οι Οδοντίατροι ακολουθούσαν οδηγίες χρήσης εργαλείων ή υλικών, αντί να τους δίνεται η γνώση να κατανοήσουν το βιολογικό υπόστρωμα των ιστών με τους οποίους εργάζονται, είτε αυτοί είναι μαλακοί, είτε σκληροί.

Είναι σημαντικό οι εταιρείες να παρέχουν τη δυνατότητα στους οδοντιάτρους χρησιμοποίησης εργαλείων σε μέγεθος και κωνικότητα που οι ίδιοι θα διαλέγουν ανάλογα με τις ανάγκες του δοντιού που επεξεργάζονται.

Επειδή οι Οδοντίατροι είναι επιστήμονες και όχι τεχνίτες, αυτό που χρειάζονται πάνω από όλα, είναι γνώσεις για το πως οι ρίνες αφαιρούν την οδοντική ουσία, τι δυνάμεις δέχονται, και πως να χρησιμοποιούν ανάλογα με τον τύπο του ριζικού σωλήνα, διαφορετικά εργαλεία.

Αυτά όλα θα δοθούν με ένα απλό και απόλυτα κατανοητό τρόπο. 
Θα δοθούν αρχές και στρατηγικές στηριγμένες πάνω στη βιολογία των ιστών και στις ιδιότητες των εργαλείων και υλικών που χρησιμοποιούμε.

 

Κωνσταντίνος Λάγιος, Χειρουργός Οδοντίατρος-Ενδοδοντολόγος, M.S.

 

O Dr. Κωνσταντίνος Λάγιος έχει δώσει ομιλίες σε σεμινάρια και συνέδρια που διοργάνωσαν δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς ως ακολούθως:

 • Επιστημονικός Υπεύθυνος και Ομιλητής στην 20η Σύνοδο Επτανησιακής Οδοντιατρικής Εταιρίας στην Ζάκυνθο :''Επαναξιολόγηση και επέκταση των ορίων της γενικής οδοντιατρικής:το επόμενο βήμα''(15-16 Ιουνίου 2019)
 •  Προσκεκλημένος Oμιλητής στην Επετειακή Ημερίδα ''Ιγμόρειο'':''Επιπλοκές από το ιγμόρειο των συνήθων Οδοντριατικών πράξεων'' ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (8 Δεκεμβρίου 2018)

 • Προσκεκλημένος Oμιλητής στο 2o Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Ακαδημίας Αυξητικών Παραγόντων και Βλαστοκυττάρων στην Οδοντιατρική , Loni Iνδίας:''Χειρουργική και Συντηριτική  Αντιμετώπιση Επιθετικών Απορροφήσων. Θεραπεία περίπλοκων και ακραίων περιστατικών. Χειρουργική αντιμετώπιση ακρορριζικών βλαβών:Μια διαφορετική προσέγγιση''(25-27 Οκτωβρίου 2018) 
 • Προσκεκλημένος Oμιλητής στο University of Illinois Chicago, USA:''Χειρουργική Αντιμετώπιση Ακρορριζικών Βλαβών στο Μέσο της Ρίζας με χρήση Αυξητικών Παραγόντων, Βλαστοκυττάρων και Αυτόλογων Μεμβρανών''(8 Αυγούστου 2018) 
 • Προσκεκλημένος Oμιλητής στο University of Texas A&M Dallas, USA:''Περίπλοκα Περιστατικά στην Ενδοδοντία''(6 Αυγούστου 2018)

 • Προσκεκλημένος Oμιλητής στο New York University, USA:''Χειρουργική και Συντηρητική Αντιμετώπιση Αυχενικών και Μέσων Απορροφήσεων''(30 Ιουλίου 2018)

  • 18ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο:''Αποκατάσταση προβλημάτων και λαθών στην Ενδοδοντία''(29,30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου)
  • Προσκεκλημένος Oμιλητής της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας Ενδοδοντολόγων στο Denver Colorado , USA:''Αυχενικές απορροφήσεις''(25-28 Απριλίου 2018)
  • Oμιλητής στους μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Texas A&M Dallas USA: ''Αυχενικές απορροφήσεις''(23 Απριλίου 2018)
  • Επιστημονική Ημερίδα Ενδοδοντίας: "Σύγχρονη Κλινική Οδοντιατρική. Παρόν και Μέλλον της Ενδοδοντίας" (24 Φεβρουαρίου 2018).
  • 6η Ημερίδα Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής Στόματος:"Αποκατάσταση προβλημάτων και λαθών στην Οδοντιατρική" (3 Φεβρουαρίου 2018).
  • Σερβική Ενδοδοντική Ομοσπονδία:"Προχωρημένη Ενδοδοντία: Διαμορφώνοντας τον Ριζικό Σωλήνα και το Περιοδόντιο." (1 Απριλίου 2017).
  • Σύλλογος Ελλήνων Ενδοδοντολόγων-ΕΥΓΕΝΙΔΙΟ ΙΔΡΥΜΑ: "Χειρουργική Ενδοδοντία Όρια κ Δυνατότητες"(11 Φεβρουαρίου 2017).
  • 15ο Συνέδριο της Σερβικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας με Διεθνείς Ομιλητές:«Επανατοποθέτηση της Ενδοδοντίας στον καινούριο χάρτη της Οδοντιατρικής. Από την διεύρυνση στα χειρουργεία».(17-16 Νοεμβρίου 2016)
  • 36ΟΠανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο, Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016
   Θέματα Ομιλίας:
   09.00:
    Αυχενικές και πλαγιορριζικές απορροφήσεις στην πρόσθια περιοχή : Το επόμενο βήμα.
   11:30: Κλινικό Φροντιστήριο: Αντιμετώπιση καταγμάτων και περιακρορριζικών βλαβών σε δόντια στηρίγματα προσθετικών αποκαταστάσεων.
  • Ομιλητής στο Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο Ζακύνθου με τίτλο «Τραύματα και κατάγματα δοντιών: Συντηρητική και χειρουργική αντιμετώπιση»(27-29 Μαΐου 2016)
  • 8ΟΔιεθνές Συνέδριο Ενδοδοντία, Αισθητική, Εμφυτεύματα, Ψηφιακή Οδοντιατρική «Η αιχμή του δόρατος στην κλινική Οδοντιατρική Πράξη»,»Διεύρυνση και έμφραξη του συστήματος ριζικού σωλήνα: Που τελειώνει; Ποιο είναι το σωστό μέγεθος και τεχνική» (22-24 Μαίου 2015).
  • 33ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο:«Τα όρια και οι δυνατότητες της σύγχρονης Ενδοδοντολογίας».  (Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013)
  • Συνέδριο Ενδοδοντίας και Προσθετικής:"Διεύρυνση του ριζικού Σωλήνα. Μικρά μυστικά που κάνουν τη μεγάλη διαφορά" (28-29 Σεπτεμβρίου 2013)
  • Σεμινάριο Ενδοδοντίας:«Διεύρυνση & Έμφραξη του Ριζικού Σωλήνα. Απλά, Γρήγορα και Προβλέψιμα.» (13 Οκτωβρίου 2012, 8 Δεκεμβρίου 2012, 30 Μαρτίου 2013, 8 Ιουνίου 2013, 7 Δεκεμβρίου 2013)
  • Αύγουστος2012: Βιντεοσκόπηση Ομιλίας για το gIDE (Global Institute for Dental Education)  την Τρίτη 21 Αυγούστου 2012, με θέμα, Retreatment in Endodontics: From difficult to complicated cases.
  • Αύγουστος 2012:Ομιλίας και Hands on Course την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012 στο Baylor College of Dentistry,  Dallas Texas USA στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ενδοδοντίας στους φοιτητές και καθηγητές του πανεπιστημίου.
  • Αύγουστος 2012:Ομιλίας και Hands on Course στο UCLA (University of California, Los Angeles) την Δευτέρα 20 και την Τετάρτη 22 Αυγούστου στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ενδοδοντίας στους φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου.
  • 3o Διεθνές Συνέδριο Ενδοδοντίας και Προσθετικής:« Διεύρυνση και Έμφραξη του Ριζικού Σωλήνα. Απλά, Γρήγορα και Προβλέψιμα» .(17-18 Μαρτίου 2011)
  • Berlin Oral Implantology:« Διατήρηση προβληματικών δοντιών ή εξαγωγή και τοποθέτηση εμφυτευμάτων; Όρια σύγχρονης ενδοδοντίας» (23 Οκτωβρίου 2011)
  • Conservative & Surgical Endodontic in the esthetical zone-gIDE UCLA 1 YEAR, Master Clinician Program Esthetic Dentistry 2011 (10 Οκτωβρίου 2011).
  • 19η Παγκρήτια Στοματολογική Σύνοδος:«Ιατρογενή λάθη και περίπλοκα περιστατικά: υπάρχει πάντα λύση: »
   «Σχέδιο Θεραπείας: διλλήματα και προβληματισμοί στην αντιμετώπιση οδοντιατρικών προβλημάτων» (20-22 Μαίου 2011)
  • 2o Διεθνές Συνέδριο Ενδοδοντίας & Προσθετικής:« Έμφραξη του ριζικού σωλήνα σε απλές και πολύπλοκες περιπτώσεις» (1-2 Απριλίου 2011)
  • Conservative & Surgical Endodontic in the esthetical zone– Global Institute for Dental Education ( 7 Οκτωβρίου 2010).
  • 4th Berlin Oral Implantology Master program (8-11 Ιουλίου2010).
  • 1ο Διεθνές Συνέδριο Ενδοδοντίας & Προσθετικής:Χρήση ρητινών και ΜΤΑ στην επανορθωτική ενδοδοντία» (7-8 Μαίου 2010).
  • The VIIth Congress  of Dentists and Dental Hygienists of  CIS: «Use of operative microscope in state of the art dental practice». ( Zagreb, Οκτώβριος 2009).
  • 3rd Berlin Implantology Master program(19-21 Ιουνίου 2009).
  • Ελληνική Εταιρία Κλινικής Στοματολογίας,Η στοματολογία κόντά στον Οδοντίατρο και τον Ιατρό. « Η μικροβιακή χλωρίδα του ριζικού σωλήνα ως αφετηρία τοπικών και συστηματικών λοιμώξεων». ( 7 Μαρτίου 2009).
  • Limits of endo treatment:Do we save the tooth or replace it with an implant? Longevity vs Practicality- Gide Institute for Dental Education. (22 Ιανουαρίου 2009).
  • Ορθοδοντική, Εταιρεία Κύπρου:« Η Οδοντιατρική σήμερα. Τελευταίες εξελίξεις και δεδομένα. Συντηρητική και χειρουργική Ενδοδοντία στην αισθητική ζώνη (11-12 Οκτωβρίου 2008).
  • 2ο Διεθνές Συνέδριο: Εμφυτευματολογία και Αισθητική Οδοντιατρική:«Πρακτικό Σεμινάριο (Hands-On course) στην Σύγχρονη Ενδοδοντία  (Διεύρυνση –Έμφραξη) και με την βοήθεια Μικροσκοπίου και υπερήχων. (26-27 Σεπτεμβρίου 2008).
  • Gide Dubrovnik 2008, New advances in implant and esthetic dentistry:«Relocation of Endodontics in the new map of Dentistry».(29-31 Αυγούστου 2008).
  • Congress of roots and global institute for dental educations:«Relocation of Endodontics in the new map of Dentistry». (Μαϊάμι Μάιος 2008).
  • 9ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο:«Επείγοντα περιστατικά και μια συνεδρία στην Ενδοδοντία».(Τρίπολη, 20-22 Ιουνίου 2008).
  • 2nd Berlin Oral Implantology Master program(6-8 Ιουνίου 2008).
  • 1st Berlin Oral Implantology Master program: «Limitations & Capabilities of Modern Endodontic». Gide Institute for Dental Education. (22-25 Ιανουαρίου 2008).
  • Ελληνική  Οδοντιατρική Ομοσπονδία, 27ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο:Ενδοδοντικά Παράδοξα: Λόγοι αποτυχίας "τέλειων" ενδοδοντικών θεραπειών. Λόγοι επιτυχίας ατελών ενδοδοντικών θεραπειών. Ορθολογική προσέγγιση του διλήμματος της επανάληψης. Τεχνικές και τεχνικά μέσα επαναλήψεων. (30 Νοεμβρίου -2 Δεκεμβρίου 2007).
  • 1ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Μικροσκοπικής Οδοντιατρικής:«Δοκιμάζοντας τα όρια της Ενδοδοντίας». Διδάσκοςντες Κ. Λάγιος, Α. Παπασωτηρίου, Ο. Παπασωτηρίου (8-9 Ιουνίου 2007).
  • Στοματολογική Εταιρεία της Ελλάδος, 41η Ετήσια Οδοντοστοματολογική Σύνοδος:Η μικροοδοντιατρική στην κλινική πράξη (7-9 Σεπτεμβρίου 2006).
  • 1η Εαρινή Πειραϊκή Σύνοδος, Εμφυτεύματα στη Σύγχρονη Οδοντιατρική:«ΜΤΑ: συντηρητικές και ακραίες εφαρμογές»«Δυνατότητες ενδοδοντίας και εμφυτευματολογικοί ορίζοντες» (5-7 Μαίου 2006).
  • 7ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο:«Νέες Εξελίξεις στην Ενδοδοντία. Έγινε Πλέον η Ενδοδοντική Θεραπεία προβλέψιμη, ευκολότερη και πιο επιτυχής με τις νέες τεχνικές και συσκευές;» (17-19 Φεβρουαρίου 2006).
  • Center of Continuing education. School of Dentistry University of Belgrade. Serbian Endodontic Society.« Problem solving in Endodontists» (24 Ιούνιου 2006).
  • Στοματολογική Εταιρεία Κρήτης, 13η Παγκρήτια Στοματολογική Σύνοδος:«Νέα Τεχνολογία στον εντοπισμό των ριζικών σωλήνων και στην επανάληψη της Ενδοδοντικής Θεραπείας» (4-5 Ιουνίου 2005).
  • Επίσημοςπροσκεκλημένος του American Association of Endodontics που έλαβε χώρα στην Αμερική  και ομιλητής«The best of the best, testing the limits of Endodontics»  (Spring 2005).
  • Center for continuing education. School of Dentistry. University of Belgrade: «Advanced Endodontic- is it easier with every new day» (Απρίλιος 2005).
  • Πρακτικό Σεμινάριο« Κλινικής Ενδοδοντίας», Διδάσκων Κ. Λάγιος  (19-20 Μαρτίου 2005)
  • Opinion Leader meeting (Αλάσκα 2004).
  • Στοματολογική Εταιρεία της Ελλάδος,Ημερίδα Ενδοδοντίας  « Προχωρημένη Ενδοδοντία» Ομιλητές Κ. Λάγιος, James L. Gutmann-Διδάσκων Κ. Λάγιος (13-14 Μαρτίου 2004).
  • Οδοντιατρικός Σύλλογος Αγρινίου,Επιμορφωτική Επιστημονική Ημερίδα: «Τρισδιάστατη ανατομία  του συστήματος ριζικού σωλήνα. Βλάβες ενδοδοντικής ή περιοδοντικής αιτιολογίας. Διεύρυνση και τρισδιάστατος καθαρισμός του συστήματος ριζικού σωλήνα. Έμφραξη του συστήματος ριζικού σωλήνα και την τεχνική του συνεχούς κύματος ζεστής γουταπέρκας»
   « Επίλυση προβλημάτων κατά την διεύρυνση και έμφραξη του ριζικού σωλήνα» (14 Φεβρουαρίου 2004).
  • Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας & Οδοντιατρικός Σύλλογος Φωκίδας,Ενδο-Περιο- Προσθετικό Συμπόσιο, « Διεύρυνση και έμφραξη του ριζικού σωλήνα. Θεωρία και κλινική πράξη» (14 Νοεμβρίου 2004).
  • Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, 23ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο:«Σύγχρονη Κλινική Ενδοδοντία» (30 Οκτωβρίου -2 Νοεμβρίου 2003).
  • Αρχές Σύγχρονης Κλινικής Ενδοδοντίας:από τη Διάγνωση ...στη Διεύρυνση» Συνεχές κύμα κάθετης συμπύκνωσης ζεστής γουταπέρκας, Obtura, System B» (7 Ιουνίου 2003).
  • Οδοντιατρικός Σύλλογος Λέσβου,Επιστημονική Ημερίδα: «Διαφορική διάγνωση και αντιμετώπιση. «Ενδο-Περιο προβλημάτων: Περιοδοντική και Ενδοδοντική θεώρηση»
  • Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου,«Επίλυση προβλημάτων στην ενδοδοντία» ( Ιούνιος 2003).
  • Παγκύπριο Συμπόσιο,Προβληματισμοί και σύγχρονες λύσεις στη κλινική οδοντιατρική: «Κλινική Ενδοδοντία» 
   «Σύγχρονη προσέγγιση των αρχών του σχεδίου θεραπεία και της στρατηγικής κατά την επιτέλεση της ενδοδοντικής θεραπείας»
   «Διάγνωση-Διαφορική διάγνωση ενδοπεριοδοντικών προβλημάτων»
   «Λήψη ακτινογραφιών, ψηφιακή ακτινογραφία, συγκραττητικά, απομόνωση, διάνοιξη, εντόπιση στομίων ριζικών σωλήνων, επίλυση προβλημάτων, χρήση μικροσκοπίου»
   «Διεύρυνση ριζικών σωλήνων με περιστρεφόμενες ρίνες νικελίου-τιτανίου»
   «Αιτία θραύσης και ελαχιστοποίηση θραύσεως των ρινών νικελίου-τιτανίου»
   «Έμφραξη του συστήματος ριζικών σωλήνω με τεχνικές θερμοπλαστικοποιημένης γουταπέρκας (System-B, Obtura)»
   «Επανάληψη ενδοδοντικής θεραπείας. Στρατηγική, εντόπιση και διάγνωση του προβλήματος, χρήση υπερήχων για αφαίρεση υλικών ή θραυσθέντων μικροεργαλείων και αξόνων (Spartan). Χρήση μικροσκοπίου»
   «Χρήση ΜΤΑ (Mineral Trioxide Aggregate), ως επανορθωτικού υλικού σε περιπτώσεις διατρήσεων, ανάστροφης έμφραξης σε ακρορρριζεκτομές, απορρόφησης του ακρορριζίου και έμφραξης του ριζικού σωλήνα»
   «Πρακτική Άσκηση στην Ενδοδοντία» (24-26 Μαίου 2002).
  • Στοματολογική Εταιρεία της Ελλάδος,Ημερίδα Ενδοδοντίας: «Σύγχρονη Κλινική Ενδοδοντία» (16 Φεβρουαρίου 2002).
  • Οδοντιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου, Ημερίδα Σύγχρονων απόψεων και εξελίξεων στην χρήση ακτίνων Laser στην οδοντιατρική, στην Εμφυτευματολογία, στην Ενδοδοντία, στην χρήση ναρθήκων σε παθήσεις της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης: «Σύγχρονη Ενδοδοντία: διάγνωση, ακτινογραφία (λήψη, συγκρατητικά), ανατομία και εντόπιση των ριζικών σωλήνων, ρίνες νικελίου-τιτανίου, έμφραξη ριζικού σωλήνα (επίλυση προβλημάτων)» (7 Απριλίου 2001).
  • Παγκρήτιο Συμπόσιο Ενδοδοντίας Περιοδοντολογίας:« Αρχές σύγχρονης Ενδοδοντίας, Ανατομία του συστήματος των ριζικών σωλήνων. Περιοδοντική βλάβη: ενδοδοντικής ή περιοδοντολογικής αιτιολογία (Διάγνωση & αντιμετώπιση)»
   «Επανάληψη ενδοδοντικής θεραπείας: Εργαλεία, Υλικά, Τεχνικές, Συσκευές- χρήση υπερήχων»
   «Ακτινογραφίες (Λήψη- επίλυση προβλημάτων): Διάγνωση, Ανατομία πολφικού θαλάμου, Εντόπιση ριζικών σωλήνων. Σύγχρονες απόψεις για τη διεύρυνση και καθαρισμό του συστήματος των ριζικών σωλήνων»
   «Χρήση ρινών Ni-Ti: Έμφραξη του συστήματος των ριζικών σωλήνων με την τεχνική του συνεχούς κύματος ζεστής γουταπέρκας (System B) μόνο, και σε συνδυασμό με τη συσκευή της Obtura»
   «Διεύρυνση και έμφραξη με τις παραπάνω τεχνικές: επίδειξη με χειρουργικό μικροσκόπιο»
   « Ενδοδοντική θεραπεία 1ου γομφίου κάτω γνάθου. Λεπτομερής ανάλυση όλων των τεχνικών». (5-7 Μαίου 2000).
  • Οδοντιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου, Ημερίδα Ενδοδοντίας-Περιοδοντολογίας: «Περιοδοντική βλάβη: Ακρορριζική ή μυλική. – Ενδοδοντικής ή περιοδοντικής αιτιολογίας (διαφορική διάγνωση – σχέδιο θεραπείας- αντιμετώπιση)» (17 Ιουλίου 1999).
  • Οδοντιατρικός Σύλλογος Λεμεσού,Ένδο-Περιοδοντολογικό Συμπόσιο: «Αρχές Σύγχρονης Ενδοδοντίας. Χρήση ρηνών Νi-Ti. Χρήση ρινών με μη κοπτικά άκρα. Τεχνική της ισορροπημένης δύναμης. Έμφραξη του ριζικού σωλήνα με την τεχνική της κάθετης συμπύκνωσης ( System B). Eπίδειξη με χειρουργικό μικροσκόπιο»
   «Περιοδοντική βλάβη: Ακροριζική ή μυλική; Ενδοδοντική ή Περιοδοντικής αιτιολογίας (Διαγορική διάγνωση. Σχέδιο Θεραπείας. Αντιμετώπιση)»
   Επανάληψη Ενδοδοντικής Θεραπείας: Εργαλεία, Υλικά, Τεχνική, Συσκευές- Χρήση υπερήχων»
   «Κλινική εφαρμογή Σύγχρονων Τεχνικών για Διεύρυνση  Καθαρισμού και Έμφραξης του συστήματος των Ενδοριζικών Σωλήνων»
   «Ενδοδοντική θεραπεία 1ου γομφίου κάτω γνάθου με μεγάλη περιακρορριζική αλλοίωση» Ζωντανή τηλεματική παρουσίαση περιστατικού(28-30 Μαίου 1999).
  • Οδοντιατρικός Σύλλογος Λεμεσού, Δεύτερη Επιστημονική Ημερίδα: « Σύγχρονη Ενδοδοντία: Από την Αγωνία....στην Επιτυχία» (13 Ιουνίου 1998).
  • Οδοντιατρικός Σύλλος Πειραιώς, Σύγχρονη Ενδοδοντία: Από την Αγωνία....στην Επιτυχία»: «Μια καινούργια προσέγγιση στην Ενδοδοντική Θεραπεία»
   «Ανατομία του συστήματος των ριζικών σωλήνων και εντόπιση των βλαβών ενδοδοντικής αιτιολογίας»
   «Επίλυση προβλημάτων κατά τη λήψη ακτινογραφιών, τη διάνοιξη και τη διεύρυνση του ριζικού σωλήνα»
   «Διεύερυνση του ριζικού σωλήνα με συμβατικές ρίνες και ρίνες Νικελίου-Τιτανίου»
   «Τεχνική διεύρυνσης CROWN-DOWN»
   « Επίδειξη λειτουργίας χειρουργικού μικροσκοπίου»
   «Θεωρητική και πρακτική επίδειξη της τεχνικής συνεχούς κύματος ζεστής γουταπέρκας» (14 Μαρτίου  1998).
  • Εταιρεία Οδοντοστοματολογικής ερεύνης,Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα, Ενδοδοντία: Η μορφολογία του συστήματος των ριζικών σωλήνων σαν βάση για την ενδοδοντική θεραπεία» (24-25 Μαίου 1997).
  • 9ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο:« Με τους κ. Νικολάτου, κ. Μαχαίρα, κ. Αναγνωστοπούλου & τον κ. Αλεξανδρίδη παρουσιάστηκε η εργασία: « Λεμφοζιδιακό λέμφωμα της σκληρής υπερώας, παρουσίαση μιας περίπωσης και μελέτη στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο» (1989).
  • 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο:Με τους κ. Σπυρόπουλο & κα. Μιχαλάκη παρουσιάστηκε η εργασία: «Εγκολεασμός όδοντος (Dens in Dente). Διάγνωση και αντιμετώπιση» (1987).
  • 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο:Με τους κ. Δαρζέντα, κ. Σπυρόπουλο & κ. Τσιγγούνη παρουσιάστηκε η εργασία: «Μεταβολές στην ακτινογραφική εικόνα περιοχών της κάτω γνάθου μετά από χρήση αντισυλληπτικών». (1987)
  • 18ο Πανελλήνιο Παιδοδοντικό Συνέδριο. Με τους κ. Σπυρόπουλο & κ. Μιχαλάκη ανακοινώθηκε η εργασία: « Ακτινογραφικά ευρήματα παθολογικών καταστάσεων στις γνάθους παιδιών» (1987).
  • 14η Ετήσια Οδοντοστοματολογική Σύνοδος:Με τον κ. Τσιχλάκη ανακοινώθηκε η εργασία: «Αιτιολογία και Διάγνωση της μέσης Ρομβοειδούς Γλωσσίτιδος». (1986).
  • 17ο Πανελλήνιο Παιδοδοντικό Συνέδριο:Με τον κ. Ν.Δ. Σπυρόπουλο ανακοινώθηκε η εργασία: «Προβλήματα στην Ανατολή του πρώτου μόνιμου γομφίου. ( 23-25 Μαίου 1986).

   

 O Dr. Κωνσταντίνος Λάγιος έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια που διοργάνωσαν δημόσιοι & ιδιωτικοί φορείς, με αντίστοιχες πιστοποιήσεις ως ακολούθως:

 • Οκτώβριος 1994: Harald Blue Tooth Diploma  for participation in the 5th World Congress. International Association of Dental Traumatology. La Jolla California, USA.
 • Μάιος 1995: American Association of Endodontists. Guided Tissue Regeneration at the Orlando, Florida.
 • Σεπτέμβριος 1995: Continuing Education Certificate of Completion for Endodontic Applications for guide tissue regeneration provided by Periodontal Horizons LTD. And the American Association of Endodontists.
 • Απρίλιος 1996: American Association of Endodontists..«The microscope in endodontics: Is it for you? Presented at the Wyndham Anatole Hotel.
 • Οκτώβριος 2006: Chair Side Training Program with the FRIADENT Implant System XiVE at the Clinic of Dr. Frank Kornmann & Prof. Dr German Gomez- Roman, in Oppenheim/ Germany.
 • Νοέμβριος 2006: Advanced prosthodontics on the Xive-Implant System. Immediate Implantation, Immediate loading. Augmentation –Techniques. Soft tissue management.
 • Νοέμβριος 2006: Clinic of Dr. Fred Bergman. Live surgery: Implantation FRIALIT-2 and XIVE. Bone augmentation and soft Tissue Management. Implant- prosthetic Restoration.
 • Ιανουάριος 2007: Augmentation procedures part I: bone harvesting, techniques, augmentation and soft tissue surgery.
 • Μάιος 2007: International Osteology Symposium Workshop: New Frontiers in Bone Grafting.
 • Οκτώβριος 2007: Satellite Industry Symposium: From extraction to implant placement: Timing and decisions in esthetic implant therapy on the occasion of the 16th Annual Scientific Meeting, European Association for Osseointegration Congress EAO) in Barcelona.
 • Μάρτιος 2008: Εξαμηνιαίο Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Κλινική της Διαγνωστικής και Ακτινολογίας Στόματος της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με περιεχόμενο α) Ακτινοπροστασία β) Ακτινοτεχνική και γ) Ακτινοδιαγνωστική.
 • Απρίλιος 2009: Third Mediterranean Symposium of BDIZ EDI. Update Implantology 2009