ΑΡΘΡΑ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ (Αριθμός Φύλλου 549, Έτος 17ο, Αθήνα 10 Ιανουαρίου 2014)

Νεότερα Δεδομένα στην αντιμετώπιση του Στοματοπροσωπικού και Οδοντικού πόνου.
Γράφει ο : Κωνσταντίνος Λάγιος DDS,MS. Oδοντίατρος /Ενδοδοντολόγος

Είναι γνωστό και πολύ συχνά περιγράφεται από τους ασθενείς ότι ο πόνος του δοντιού είναι από τους χειρότερους πόνους που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αγγεία και τα νεύρα βρίσκονται πολύ στενά περιορισμένα μέσα στο δόντι και η παραμικρή υπεραιμία προκαλεί πολύ μεγάλο πόνο. Τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη ομάδα φαρμάκων, η οποία έχει ως κύριος στόχο να μειώσει τον πόνο οδοντικής αιτιολογίας ο οποίος τις περισσότερες φορές οφείλεται σε φλεγμονή είτε του πολφού, είτε των περιοδοντικών ιστών. Η προέλευση του στοματοπροσωπικού πόνου μερικές φορές είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Οι πιο συχνοί όμως πόνοι που οι ασθενείς βιώνουν προέρχονται από τις εξής αιτίες:

Εκτεταμένη τερηδόνα που προκαλεί πολφίτιδα, απόστημα στα ούλα ή στο δόντι, πόνος μετά από καθαρισμό δοντιών (ευαισθησία στα δόντια), πόνος μετά από λεύκανση δοντιών, πόνος μετά από σφράγισμα, απονεύρωση, χειρουργική περιοδοντική θεραπεία στα ούλα, ουλεκτομή, χειρουργική αφαίρεση φρονιμίτη, εξαγωγή δοντιού, ακρορριζεκτομή, αφαίρεση ρίζας, κύστης, τοποθέτηση εμφυτευμάτων η μοσχευμάτων για αναγέννηση οστου, χειρουργικές επεμβάσεις στη γνάθο για ορθοδοντικούς λόγους και τέλος πόνος μετά από τραύμα που μπορεί να συνοδεύεται και από σπάσιμο δοντιού.

Η χρήση κάποιου ΜΣΑΦ κρίνεται απολύτως απαραίτητη σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, αλλά είναι ευρέως γνωστό ότι τα φάρμακα αυτά εμφανίζουν συχνά ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες (με σημαντικότερη από το γαστρεντερικό) δυσκολεύοντας με αυτό τον τρόπο την χρήση τους σε αρκετούς ασθενείς. Επιπλέον, σχεδόν όλα τα ΜΣΑΦ χορηγούνται υποχρεωτικά δυο με τρείς φορές την ημέρα ούτως ώστε να μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματικότερη δράση.

Αν υπήρχε λοιπόν η δυνατότητα ένα ΜΣΑΦ να συνδυάσει τα τρία προαναφερθέντα σημεία (ισχυρή δράση, ασφάλεια, εύκολο δοσολογικό σχήμα) τότε θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε ένα φάρμακο εκλογής για όσους υποφέρουν από πόνο ή φλεγμονή.