ΑΡΘΡΑ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ: ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΔΡΟΜΟΙ Ή ΑΡΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ;

Δημοσίευση στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", 16 Απριλίου 2017

Πρόληψη

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγήσουν άμεσα στον οδοντίατρο;

Α) Ευαισθησία στο κρύο

Β) Ευαισθησία στο ζεστό

Γ) Πόνος κατά τη μάσηση

Δ) Αυτόματος πόνος

Ακόμη και αν δεν υπάρχουν τα παραπάνω συμπτώματα, είναι σωστό να γίνεται συχνός ακτινογραφικός έλεγχος. Η ψηφιακή πανοραμική και η απλή οπισθοφατνιακή ακτινογραφία μπορεί να βοηθήσει πολύ διαγνωστικά.

Θεραπεία

Ο συχνός έλεγχος μπορεί να προλάβει προβλήματα που αν τα αφήσεις εξελλίσονται, πχ. μία μικρή τερηδόνα χρειάζεται ένα απλό σφράγισμα, μία μεγάλη τερηδόνα μπορεί να χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία η και θήκη απο πορσελάνη η ακόμα και εξαγωγή αν η τερηδόνα έχει προχωρήσει πολύ βαθιά κάτω από τα ούλα.

Η ύπαρξη μεγάλης κύστης ή ενός πολύ μεγάλου αποστήματος δεν σημαίνει ότι το δόντι χρειάζεται εξαγωγή ή χειρουργική επέμβαση.Η απλή θεραπεία πολλές φορές είναι η καλύτερη λύση.

Ποιος είναι ο χρόνος ζωής του δοντιού μου μετά την ενδοδοντική θεραπεία-απονεύρωση;

Όταν η απονεύρωση γίνεται χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές, και κατάλληλα υλικά, το θεραπευμένο σας δόντι μπορεί να κρατήσει για όλη σας τη ζωή.

Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς στην περίπτωση που ο οδοντίατρος τους δεν μπορεί να θεραπεύσει το δόντι του, να συνεργάζονται μαζί του στην αναζήτηση ενός Ειδικού Ενδοδοντολόγου.

Η θεραπεία γίνεται σε ένα ραντεβού, πολύ γρήγορα, και οι πιθανότητες επιτυχίας είναι εξαιρετικά υψηλές.

Η οικονομική αδυναμία των συνανθρώπων μας να ανταποκριθούν σε πολύπλοκα και ακριβά σχέδια θεραπείας θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα εξορθολογισμό του σχεδίου θεραπείας με απόλυτη προτεραιότητα την διατήρηση των δοντιών στο στόμα. Αυτό θα έπρεπε να αποτελεί έτσι κι αλλοιώς την πρώτη επιλογή γιατρών και ασθενών, μιας και η διατήρηση των φυσικών δοντιών εχει τις περισσότερες φορές καλύτερο και αισθητικότερο αποτέλεσμα Πρέπει δε να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι η εξαγωγή δοντιού είναι μία πολύ ακριβή λύση.

Σωστή θεραπεία ούλων και δοντιών είναι σημαντική πρίν την τελική αισθητική και προσθετική αποκατάσταση.

Συχνά, προβλήματα δοντιών και ούλων επικαλύπτονται από κεραμικές όψεις, εμφράξεις, ή άλλες προσθετικές, οι οποίες οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε αποτυχία το όποιο πρόσκαιρο αισθητικό αποτέλεσμα. Οποιαδήποτε θεραπεία θα πρέπει να βασίζεται πάνω σε υγιή ούλα και δόντια.

Η Σύγχρονη Οδοντιατρική είναι εξαιρετικά Αισθητική, οικονομικά Προσιτή, δεν αποτελεί  Πολυτέλεια και θα πρέπει να βασίζεται στη σύγχρονη Αναγεννητική Οδοντιατρική, και στη Ρομποτική Προσθετική (CAD CAM).

Ο συνδυασμός διαφορετικών ειδικοτήτων, το σωστό σχέδιο θεραπείας, η γνώση και η εμπειρία, είναι σημαντικά εχέγγυα στην προσπάθεια του Οδοντιάτρου να προσφέρει την καλύτερη δυνατή θεραπεία για ένα λαμπερό χαμόγελο.

Η Σύγχρονη Αισθητική Οδοντιατρική και η Διατήρηση προβληματικών δοντιών όχι μόνο δεν αποτελούν αντίθεους δρόμους αλλά μπορούν να αποτελέσουν  Αρμονικό συνδυασμό στη προσπάθεια Οδοντιάτρου και ασθενούς για ένα απόλυτα λειτουργικό και Αισθητικό αποτέλεσμα.

Λάγιος Κωνσταντίνος DDS, MS.
Χειρουργός Οδοντίατρος-Ενδοδοντολόγος