ΑΡΘΡΑ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΤΕΡΗΔΟΝΙΣΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ -ΤΕΡΗΔΟΝΑ

Τι είναι η τερηδόνα;

Η οδοντική τερηδόνα είναι νόσος των σκληρών οδοντικών ουσιών, βασικά μικροβιακής αιτιολογίας, που προσβάλλει κυρίως την αδαμαντίνη (σμάλτο) και κατα δεύτερο λόγο την οδοντίνη και την οστεϊνη. Με απλά λόγια, προκαλείται από τα οξέα που παράγονται όταν τα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας διασπούν τα σάκχαρα των τροφών. Αυτό συμβαίνει πάντα όταν η οδοντική μικροβιακή πλάκα ΔΕΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ, ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ  ΟΤΑΝ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΣΑΚΧΑΡΟΥΧΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΗ. Αυτή ειναι λοιπόν η πηγή απο την οποία προέρχονται τα οξέα τα οποία και καταστρέφουν σταδιακά τα δόντια!

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά της τερηδόνας;

Βασικό χαρακτηριστικό της τερηδόνας είναι η επεκτατική της ικανότητα, και αν δεν απομακρυνθεί στα αρχικά της στάδια, θα επεκταθεί προς τον πολφό (νεύρο), με επακόλουθο τον πόνο, την φλεγμονή και τέλος... τη νέκρωση του. Σε αυτήν την περίπτωση το δόντι θα χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).

Είναι ύπουλη! Σιωπηλή στα αρχικά της στάδια γιατί δεν μπορείτε να δείτε τις βλάβες στα δόντια και δεν πονάτε! Μόνο όταν προχωρήσει αρκετά η τερηδόνα, τότε σχηματίζονται «τρύπες» στα δόντια και μπορεί να νιώθετε πόνο!
Όμως αν προλάβετε τις βλάβες σε αρχικό στάδιο μπορείτε να σταματήσετε την καταστροφική δραστηριότητα της και να αποφύγετε ακόμα και τα σφραγίσματα.

Ποιό είναι το ποσοστό τερηδόνας σε ανηλίκους κ ενήλικες;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν το 100% των ενηλίκων και το 80% των παιδιών πάσχουν από τερηδόνα.

Ποιό είναι το ποσοστό τερηδόνας στην Ελλάδα;
- Το 42,8% των παιδιών 5 ετών έχουν τερηδονισμένα δόντια ή σφραγισμένα.
- Το 71% των εφήβων 15 ετών έχουν κατα μέσο όρο περίπου δύο σφραγισμένα δόντια και τουλάχιστον ένα δόντι προσβεβλημένο από τερηδόνα.
-  Οι ενήλικες 35-44 ετών έχουν κατα μέσο όρο επτά σφραγισμένα δόντια και έχουν χάσει πέντε.

 

ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΣ ΧΑΜΟΓΕΛΟ...

Πώς προλαμβάνουμε την τερηδόνα;

Για να προλάβουμε  την εμφάνιση της τερηδόνας ή να την σταματήσουμε όταν είναι ακόμα νωρίς, αρκούν μερικά απλά βήματα:
 

  1. Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Είναι απαραίτητες;
    Είναι εξαιρετικά σημαντικό να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μια φορά το εξάμηνο (2 φορές το χρόνο), για έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών. Μόνο ο οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει την τερηδόνα στα πολύ αρχικά της στάδια και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Όσο αφήνουμε τερηδονισμένο δόντι μέσα στο στόμα είτε γιατί δεν επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο, είτε γιατί αγνοούμε το ότι μας είπε πως χρειάζεται το συγκεκριμένο δόντι σφράγισμα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως με την πάροδο του χρόνου το απλό σφράγισμα μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο σφράγισμα και εν συνεχεία η τερηδόνα να αγγίξει τον πολφό, ο οποίος αρχίζει να νεκρώνεται και να χρειασθεί τελικά ενδοδοντική θεραπεία-απονεύρωση, για να σωθεί το δόντι από εξαγωγή.

Οι μη τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο τελικά μακροπρόθεσμα κοστίζουν οικονομικά πάρα πολύ, και σε χρόνο πολύ περισσότερο από όταν είμαστε συνεπείς. Ενας πολύ σημαντικός παράγοντας ειναι και ο ψυχολογικός, γιατί οταν αρχίζουν τα προβλήματα στα δόντια όπως ο πόνος, τα αποστήματα, οι φλεγμονές στα ούλα, η εναπόθεση χρωστικών και οι εξαγωγές, τότε αισθανόμαστε πολύ άσχημα. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ συχνά η αποκατάσταση μπορει να μην ειναι τόσο αισθητική οσο θα θέλαμε, η πολύ δαπανηρή για να την αντέξουμε οικονομικά.

  1. Καλή στοματική υγιεινή. Πόσο σημαντική είναι;
    Βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόκρεμα για 2λεπτά,τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα (πρωί-βράδυ). Ειναι πολύ σημαντική γιατι το συχνό, αλλά εξίσου σημαντικό, σωστό βούρτσισμα, δεν επιτρέπει την εναπόθεση της μικροβιακής πλάκας στα δόντια με αποτέλεσμα τη μη δημιουργία τερηδόνας.

  1. Μείωση της συχνότητας κατανάλωσης σακχαρούχων τροφών

Κάθε φορά που καταναλώνουμε τροφές με σάκχαρα, παράγονται οξέα που καταστρέφουν τα δόντια. Αποφεύγοντας τα σακχαρούχα σνακ (σοκολάτες, καραμέλες, γαριδάκια κ.α.) και ροφήματα στο ενδιάμεσο των κύριων γευμάτων, μειώνεται η έκθεση των δοντιών στα οξέα και δίνεται χρόνος για την αποκατάσταση της βλάβης, στα αρχικά πάντα στάδια.



Κωνσταντίνος Λάγιος Χειρουργός Οδοντίατρος - Eνδοδοντολόγος, M.S., Ελίνα Τερζίμπαση Χειρουργός Οδοντίατρος