ΑΡΘΡΑ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΒΡΟΥΞΙΣΜΟΣ-ΤΡΙΓΜΟΣ (ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗΣ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ)

ΒΡΟΥΞΙΣΜΟΣ είναι ο όρος που αφορά το ασταμάτητο τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών, ακούσια και σε ακαθόριστες ώρες. Οι βρουξιστές συχνά αγνοούν ότι έχουν αναπτύξει αυτή τη συνήθεια και δε γνωρίζουν ότι υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία μέχρι να παρουσιάσουν ζημιά στο στόμα και τα δόντια. Η βλάβη που προκαλείται από το βρουξισμό συχνά περιλαμβάνει τα ακόλουθα συμπτώματα:

-πόνος στο πρόσωπο

-υπερευαίσθητα δόντια λόγω των φθαρμένων δοντιών

-τάση στο πρόσωπο και στους μύες της γνάθου

-πονοκεφάλους

-παρέκκλιση της γνάθου

-καταστροφή στην αδαμαντίνη των δοντιών, με αποκάλυψη του εσωτερικού του δοντιού (οδοντίνη)

-ξηρός κρότος στην κροταφογναθική άρθρωση

-τραυματισμός του εσωτερικού της παρειάς

Τι προκαλεί τον τριγμό;

Παρόλο που αυτή η συνήθεια είναι ακούσια, οι ειδικοί για τη στοματική υγεία ενοχοποιούν το υπερβολικό στρες και την προσωπικότητα του ατόμου ως τυπικές αιτίες του βρουξισμού.

Πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα τριγμού των δοντιών μας;

Έρευνες έχουν δείξει πως τα πάνω δόντια με τα κάτω δόντια μέσα στην ημέρα πρέπει να ακουμπάνε 6 λεπτά maximum. Δεν θα πρέπει να παίρνουμε κάποιες στάσεις οι οποίες δημιουργούν πίεση στα δόντια όπως:

  • Να τοποθετούμε το χέρι στο πηγούνι μας
  • Το βράδυ όταν κοιμόμαστε να μην έχουμε το χέρι μας στο πρόσωπο, πλάι στο μάγουλο.
  • Να αποφεύγουμε την καθημερινή χρήση της τσίχλας
  • Να μην σφίγγετε τα δόντια σας κατά την διάρκεια του ύπνου
  • Να μην κοιμάστε μπρούμυτα

Υπάρχει και μια άσκηση την οποία θα πρέπει να κάνετε 1-2 φορές μέσα στην ημέρα, όποια ώρα θέλετε εσείς: Βάζουμε τον αριστερό αντίχειρα στο αριστερό μάγουλο και το δεξί αντίχειρα στο δεξί μάγουλο στο σημείο όπου ενώνεται η άνω και η κάτω γνάθος & κάνουμε massage για δύο συνεχόμενα λεπτά, σταματάμε για 1 λεπτό και συνεχίζουμε για 2 ακόμα λεπτά και στο τέλος τοποθετούμε πάγο σε κάθε πλευρά και κρατάμε για 10 λεπτά.

Θα πρέπει αυτή η άσκηση να γίνει μέρος της καθημερινότητας σας και να το ελέγχετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τηρώντας πιστά τα άνω θα δείτε μεγάλη βελτίωση σε 20 ημέρες.

Πως μπορεί ο οδοντίατρος να βελτιώσει τον τριγμό των δοντιών σας;

Με την κατασκευή ειδικού νάρθηκα.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΡΘΗΚΑ-ΤΡΙΓΜΟΥ ΔΟΝΤΙΩΝ –ΒΡΟΥΞΙΣΜΟΣ

Για ποιο σκοπό χρησιμοποιείται ο νάρθηκας βρουξισμού;

Ο νάρθηκας χρησιμοποιείται για την θεραπεία των μυϊκών δυσλειτουργιών και γενικά των παθήσεων των κροταφογναθικών διαρθρώσεων. Ο σπουδαιότερος σκοπός του νάρθηκα είναι να σταθεροποιήσει τη σύγκλειση των δοντιών, να ανακουφίσει τις κροταφογναθικές διαρθρώσεις, να ξεκουράσει τους μύες της μάσησης και της περιοχής γενικά και τέλος να εμποδίσει την αποτριβή των δοντιών σε περιπτώσεις βρυγμού.

Πως χρησιμοποιούμε τον νάρθηκα;

Ο νάρθηκας θα χρησιμοποιείται για μια περίοδο που η διάρκεια της μπορεί να κυμαίνεται από μερικές εβδομάδες μέχρι μερικούς μήνες, ανάλογα με το είδος και τη μορφή των ενοχλημάτων. Η χρήση του νάρθηκα θα γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά καμιά φορά μπορεί να είναι απαραίτητη η χρήση του και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μπορεί να έχω προβλήματα με την χρήση του νάρθηκα;

Αν και ο νάρθηκας είναι προσεκτικά κατασκευασμένος, είναι δυνατό να δημιουργήσει στην αρχή της χρήσης του μικρά προβλήματα. Με άλλα λόγια μπορεί να αισθανθείτε το νάρθηκα ογκώδη και ακαλαίσθητο τα πρώτα 24ωρα μαζί με ένα αίσθημα αναγούλας ή αυξημένη σιελόρροια. Εξαιτίας της κατασκευής του, ο νάρθηκας μπορεί να πιέζει ορισμένα δόντια με αποτέλεσμα να τα αισθανθείτε μουδιασμένα κυρίως το πρωί μετά τον ύπνο. Είναι επίσης δυνατό να προκληθεί ασυναίσθητα δάγκωμα στα μάγουλα. Όλα αυτά τα παραπάνω προβλήματα εξαφανίζονται όταν αρχίσετε να συνηθίζετε το νάρθηκα. Αν όμως παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα συνεχιστούν ακόμη και μετά από μερικά 24ωρα και είναι τόσο έντονα ώστε να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νάρθηκα, θα πρέπει να ενημερώνεται ο οδοντίατρος, ο οποίος και θα ρυθμίσει κατάλληλα το νάρθηκα.

Όταν το πρωί βγάλουμε το νάρθηκα, νιώθουμε ότι κάτι παράξενο συμβαίνει με το κλείσιμο των δοντιών μας, σαν δηλαδή αυτά να μην μπορούν να συνταιριάζουν μεταξύ τους όπως πρώτα. Αυτό όμως δεν  είναι παράξενο ούτε και θα πρέπει να μας ανησυχεί ή να μας προβληματίζει γιατί είναι το αποτέλεσμα της χαλάρωσης που έχει αρχίσει να γίνεται στους μύες της περιοχής. Συνήθως η θεραπεία με το νάρθηκα συνοδεύεται και από μια μικρή ρύθμιση σύγκλεισης των δοντιών για την καλύτερη σταθεροποίηση της.

Πως φροντίζουμε τον νάρθηκα βρουξισμού-τριγμού δοντιών;

Η χρήση του νάρθηκα προϋποθέτει σχολαστική καθαριότητα του στόματος. Πριν ο νάρθηκας τοποθετηθεί στο στόμα, τα δόντια πρέπει να πλένονται πολύ καλά. Αν και ο νάρθηκας δεν χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια των γευμάτων, παρ’ όλα αυτά πάντοτε προσκολλώνται επάνω του διάφορα μικρόβια. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει ο νάρθηκας να καθαρίζεται καθημερινά με οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το νάρθηκα θα πρέπει να τον έχετε μαζί σας σε κάθε εξέταση που θα γίνεται στην διάρκεια της θεραπείας.

Κωνσταντίνος Λάγιος Χειρουργός  Oδοντίατρος-Ενδοδοντολόγος   M.S.