ΑΡΘΡΑ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη λεύκανση δοντιών

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη λεύκανση δοντιών


Το φωτεινό και λευκό χαμόγελο είναι αναμφισβήτητα χαρακτηριστικό που προσδίδει στον άνθρωπο γοητεία, νεότητα και αυτοπεποίθηση. Έρευνα της Αμερικανικής Αισθητικής Ακαδημίας έδειξε ότι το 75% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η επαγγελματική εξέλιξη εξαρτάται και απο ένα ελκυστικό χαμόγελο.


Ποιες είναι οι συνήθεις καταστάσεις που δημιουργούν αισθητικά προβλήματα και πώς θεραπεύονται;

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι τα κίτρινα αποχρωματισμένα δόντια. Εδώ θεραπεία επιλογής είναι η λεύκανση καθώς είναι μια διαδικασία ασφαλής, γρήγορη και πάνω από όλα συντηρητική, αφού δεν απαιτεί την αφαίρεση οδοντικής ουσίας και την προσθήκη υλικών στην επιφάνεια του δοντιού. Σε επιστημονικές έρευνες η συνδυασμένη θεραπεία στο ιατρείο και το σπίτι, παρουσίασε το καλύτερο αποτέλεσμα σε βάθος χρόνος. Εξυπακούεται ότι για να είναι αποτελεσματική η λεύκανση, κρίνεται απαραίτητος εκ των προτέρων ο καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο.


Γιατί έχω κίτρινα δόντια;

Όταν έχουμε κίτρινα δόντια αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους.

Καθημερινές συνήθειες όπως καφές, τσάι, νικοτίνη ή η χρόνια χρήση αντισηπτικών στοματικών διαλυμάτων εναποθέτουν χρωστικές στα δόντια, οι οποίες όμως απομακρύνονται εύκολα με τον καθαρισμό, και την χρήση νέων τεχνικών αφαίρεσης των χρωστικών με συσκευές υπερήχων τελευταίας γενιάς, οι οποίες αφαιρούν τις χρωστικές χωρίς να προκαλούν βλάβη στη λεία επιφάνεια της αδαμαντίνης.

Η χρήση φαρμάκων στην περίοδο διάπλασης των δοντιών (π.χ. τετρακυκλίνη) ή ο τραυματισμός τους έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσχρωμιών στα δόντια. Επίσης υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που τα δόντια από τη φύση τους είναι σκουρόχρωμα. Οι παραπάνω περιπτώσεις βελτιώνονται αποτελεσματικά μόνο με τη λεύκανση.


Πόσο ασφαλής είναι η λεύκανση για τη βελτίωση του χρώματος των δοντιών;


Η λεύκανση είναι μια διαδικασία απόλυτα ασφαλής, γρήγορη, αποτελεσματική και εξαιρετικά συντηρητική, αφού δεν απαιτεί την αφαίρεση οδοντικού ιστού και την πρόσθεση υλικών στην επιφάνειά τους. Να τονισθεί εδώ ότι η πρόσθεση οποιουδήποτε υλικού στην οδοντική επιφάνεια αποτελεί μόνιμη κατάσταση και μη αναστρέψιμη. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν υπάρχει η δυνατότητα, είναι προτιμότερη η λεύκανση από την προσθήκη οποιονδήποτε υλικών στο δόντι. Εδώ σημαντική είναι η εμπειρία του οδοντιάτρου να επιλέξει κατά περίπτωση ποια είναι η ασφαλέστερη, καλύτερη και μακροβιότερη θεραπεία για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.


Ποιες είναι οι τρεις τεχνικές λεύκανσης των δοντιών:

1) Στο ιατρείο (power bleaching) με την εφαρμογή υψηλής περιεκτικότητας λευκαντικού παράγοντα.


2) Στο σπίτι, η οποία γίνεται από τον ασθενή με ειδικούς νάρθηκες λεύκανσης που κατασκευάζονται εξατομικευμένα για κάθε άνθρωπο απο τον οδοντίατρο.


3) Συνδυασμός λεύκανσης στο ιατρείο και στο σπίτι (deep bleaching), η οποία και διαδίδεται όλο και περισσότερο, καθώς η λογική είναι να συνδυάσει τα θετικά στοιχεία και των δύο προαναφερθεισών τεχνικών.


Ποια τεχνική είναι η καλύτερη;

Σε πολλές και μεγάλες έρευνες παρουσίασαν με στατιστικά σημαντική διαφορά, λευκότερες αποχρώσεις στα δόντια οι άνθρωποι όταν χρησιμοποίησαν τη συνδυασμένη τεχνική λεύκανσης, η οποία να τονισθεί ότι έχει και σαφέστατα πιο μακροχρόνια αποτελέσματα. Αναζητώντας τρόπους βελτίωσης των υπηρεσιών μας για να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις, σας προτείνουμε τη συνδυασμένη τεχνική.


Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αισθητική οδοντιατρική


Από ποια ηλικία μπορώ να κάνω λεύκανση;

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 2011/84/ΕU, επιτρέπεται σε ασθενείς άνω των 18 ετών.


Απαιτείται να κάνω κάτι πριν τη λεύκανση;

Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία, πρέπει ο λευκαντικός παράγοντας να τοποθετείται σε καθαρά δόντια, απουσία μικροβιακής πλάκας και τρυγίας, ώστε να εισχωρήσει στο εσωτερικό του δοντιού. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητος, εκ των προτέρων, ο καθαρισμός της στοματικής κοιλότητας απο τον οδοντίατρο.


Ποια είναι η διαδικασία της λεύκανσης;

Αρχικά λαμβάνονται αποτυπώματα, με βάση τα οποία ο τεχνίτης θα κατασκευάσει τους εξατομικευμένους νάρθηκες λεύκανσης για το σπίτι. Στο δεύτερο ραντεβού γίνεται η χρωματοληψία με την βοήθεια ψηφιακής φωτογραφίας.

Αρχικά γίνεται η εφαρμογή στο σπίτι που απαιτεί 30 λεπτά για 7-10 μέρες. Μετά το πέρας δύο εβδομάδων από την ολοκλήρωση της θεραπείας γίνεται επανέλεγχος. Κατόπιν προχωράμε σε θεραπεία στο ιατρείο με την απομόνωση μαλακών μορίων και ούλων, τοποθετώντας τον λευκαντικό παράγοντα και ενεργοποιώντας τον ανάλογα με τον κατασκευαστή αναμένοντας για 20 λεπτά, υπό την επίβλεψη πάντα του οδοντιάτρου. Επαναλαμβάνουμε και δεύτερη φορά.

Στην ίδια συνεδρία ελέγχονται οι νάρθηκες λεύκανσης και, αν όλα είναι όπως ορίζουν οι κανόνες ασφαλείας, θα δοθεί το υλικό για το σπίτι και λεπτομερείς οδηγίες χρήσης.


Υπάρχει περίπτωση να εμφανίσω ευαισθησία;

Η εμφάνιση ευαισθησίας δεν είναι πιθανή, αλλά ακόμη και αν συμβεί, είναι παροδική για τις πρώτες μέρες και στη συνέχεια εξαφανίζεται.


Πόσο λευκότερα θα γίνουν τα δόντια μου;

Το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα προβλέψιμο, σε ορισμένους είναι εντυπωσιακότερο από ό,τι σε άλλους. Εξαρτάται πάντα απο τον αιτιολογικό παράγοντα που δημιούργησε την δυσχρωμία.


Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα της λεύκανσης;

Η διάρκεια του αποτελέσματος της λεύκανσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η συχνή κατανάλωση προϊόντων με χρωστικές και η υγιεινή του στόματος. Για την όσο το δυνατό πιο μακροχρόνια διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος, προτείνεται να λαμβάνει χώρα εφαρμογή του λευκαντικού υλικού ανά περιόδους, ανάλογα πάντα με τις ιδιαιτερότητες και τις συνήθειες του κάθε ανθρώπου.


Είναι επικίνδυνη η λεύκανση;

Στη σύγχρονη οδοντιατρική η επικινδυνότητα της λεύκανσης στο οδοντιατρείο δεν υφίσταται εφόσον ακολουθείται ρητά το πρωτόκολλο εφαρμογής της και δεν γίνονται υπερβολές. Αντίθετα, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους όταν γίνεται με προϊόντα που διαφημίζονται στο εμπόριο χωρίς έγκριση και απο μη οδοντιάτρους, αφού έτσι μπορεί να προκληθούν εγκαύματα στα ούλα και διάβρωση στην επιφάνεια των δοντιών.


Μπορώ να κάνω λευκότερες τις πρόσθιες αποκαταστάσεις μου;

Η λεύκανση είναι δραστική μόνο στα φυσικά δόντια, έτσι το χρώμα των αποκαταστάσεων είτε αφορούν πορσελάνη είτε ρητίνες δεν μεταβάλλεται. Γι’ αυτό και είναι πιθανόν να απαιτείται η αντικατάσταση τους μετά το πέρας της λεύκανσης και αφού έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον τρεις με τέσσερεις εβδομάδες μετά το τέλος της λεύκανσης.


Ένα από τα πρόσθια δόντια μου είναι πιο σκούρο. Πού οφείλεται; Πώς αντιμετωπίζεται;

Η δυσχρωμία αυτή μπορεί να οφείλεται στο εσωτερικό του δοντιού και αντιμετωπίζεται με εσωτερική λεύκανση. Τα αίτια μπορεί να είναι ο τραυματισμός του δοντιού ή η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) στην οποία έγινε ελλιπής αφαίρεση πολφικού ιστού. Αυτό προκαλείται από την διάχυση των προϊόντων του αίματος από τον πολφό. Η θεραπεία είναι η εσωτερική λεύκανση που τοποθετείται σε αυτά τα δόντια αφού πρώτα γίνει σωστή ενδοδοντική θεραπεία και καθαρισθεί τέλεια και με λεπτομέρεια το εσωτερικό του δοντιού. Στον χώρο που έχει δημιουργηθεί τώρα τοποθετείται ο λευκαντικός παράγοντας. Ο ασθενής επανεξετάζεται σε 2-3 μέρες και αν απαιτείται επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε το ίδιο χρώμα με τα διπλανά δόντια.

Εδώ είναι ανάγκη να τονισθεί ιδιαίτερα η χρήση του Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου για την απομάκρυνση όλων των παραγόντων που μπορεί να σταθούν εμπόδιο στην δράση των λευκαντικών ουσιών. Η χρήση του Μικροσκοπίου κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας αλλά και μετά, για τον λεπτομερή καθαρισμό του δοντιού αποτελεί σημείο αναφοράς για την επιτυχή κατάληξη κάθε θεραπευτικού αποτελέσματος.

Κωνσταντίνος Λάγιος Χειρουργός Οδοντίατρος, Ενδοδοντολόγος, DDS MS.